Назад

Тревожното състояние на социалния диалог провокира среща на работодателските организации

Обща позиция по пенсионната реформа подготвят национално представителните организации на работодателите в България
Позициите си по ключови въпроси за развитието на социалния диалог в България и необходимите промени за подобряване на условията за бизнес у нас обсъдиха на първата си работна среща след парламентарните избори от октомври м.г. четирите национално представителни работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). 
 
В срещата участваха председателите на АИКБ - Васил Велев, на БСК - Сашо Дончев, и на КРИБ - Кирил Домусчиев, изпълнителният директор на АИКБ Милена Ангелова, заместник-председателят на БТПП Георги Стоев, изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Йорданов, главният секретар на БТПП Васил Тодоров и експерти на четирите организации.
 
Срещата бе предизвикана от тревожното състояние на социалния диалог и възприетата практика на изолиране на българските работодатели от вземането на важни решения в сферата на трудово-правните и социално-осигурителните отношения. Беше отбелязано и неизпълнението на приетото в края на м. ноември м.г. съвместно обръщение на работодателските и синдикалните организации. В тази връзка, лидерите на четирите бизнес организации обсъдиха подготовката на общи позиции по развитието на социалния диалог и по пенсионната реформа у нас.
 
Бяха обсъдени, също така, действия за ускоряване на приемането на съвместни предложения за промени в законодателството, с цел подобряване на бизнес средата и защита на общите интереси на българските предприемачи и работодатели.
 
Обект на дискусия бе и участието на работодателските организации в работата на Международната организация на труда.
 

10.02.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад