Назад

Хасковският бизнес се срещна с премиера Пламен Орешарски и министри









Хасковската търговско-промишлена палата, със съдействието на БТПП, организира форум с представители на бизнеса от региона. Участваха министър-председателят на България Пламен Орешарски, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, министърът на отбраната Ангел Найденов, председателят на БТПП Цветан Симеонов, председателят на ХТПП Янчо Янев, областният управител на Хасково Кадир Исов, кметове от областта, представители на партньорски организации от Турция, както и представители на местния бизнес и на водещи фирми от цялата страна. Представители на дипломатическия корпус също уважиха събитието.
 
На форума бяха обсъдени темите: „Политика на правителството за подобряване на бизнес средата, чрез промени в законодателството за обществените поръчки и намаляване на административната тежест” и „Подкрепата на малките и средни предприятия – важно условие за развитие на икономиката”. Включиха се над 100 участници.
 
Министър-председателят Пламен Орешарски очерта мерките за подпомагане дейността на българския бизнес. Предприемачи от региона поставиха въпроси от икономическата сфера като осигурителните прагове, взаимоотношенията с банките до по-конкретни въпроси, като: бизнеспарковете, свободните зони и военните имоти, към които имат интерес най-вече местните власти. 
 
Криминализирането на осигурителните вноски също бе във фокуса на обсъждането. Отново бе изразена позицията на БТПП, че е неприемливо предвиждането на едностранна отговорност само за работодателя. „Или трябва да се предвиди реципрочна отговорност - и за работниците, които също участват в това нарушение, или да не се допуска приемането на такъв текст.“, подчерта председателят на БТПП Цветан Симеонов.
 
След бизнес форума се проведе церемония по връчване на награди от Хасковската търговско-промишлена палата за постигнати високи резултати и съдействие за проспериране на българския бизнес на фирми и личности. Сред отличените бяха:
 
Михаил Лисков, кмет на Община Харманли – за активно сътрудничество с ХТПП в полза на бизнеса;
Ангел Папазов, кмет на Община Първомай – за  активно сътрудничество с ХТПП в полза на бизнеса;
„Мони Мес“ ЕООД, гр. Хасково- за инвестиции в месопреработвателния бранш;
Минко Ангелов - за цялостен принос в развитието на ХТПП;
„Метал Груп Елит 2006“ ЕООД, гр. София – за активно участие в инициативи на ХТПП.
 
„Лектра“ ООД, гр. Хасково получи сертификат, с който се дава право да използва марката на лоялен бизнес, създадена по проект Маркет Контрол, който ХТПП реализира през 2013 г. по Програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013”.
 
Днес гостите на ХТПП ще посетят лозовите масиви на Винарска изба „Кастра Рубра”, с. Коларово, общ. Харманли, където се състои празничния водосвет с традиционно зарязване на лозята. В програмата е предвидено и посещение на производствената база на Винарска изба „Кастра Рубра”. 
 

14.02.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад