Назад

Електронно управление по-скоро и по-малко административни тежести в регионите поиска от правителството БТПП

Съкращаване на сроковете, заложени в Програмата за електронно управление до 2020 г. поиска председателят на БТПП Цветан Симеонов от правителството. Той отправи искането директно към премиера Пламен Орешарски и екипа му по време на Националния форум „Бизнес-Правителство”, който се състоя в НДК. „Имаме различни проблеми, но проблем номер 1 остава административната тежест за всички инвеститори - и български, и чужди. Всички проучвания на БТПП сочат, че това е проблем номер 1“, подчерта председателят БТПП.
 
Цветан Симеонов постави за решаване и проблема с административните тежести на регионално ниво.  На местно равнище административната тежест продължава да бъде сериозен проблем, подчерта той. Освен чрез областните си управители, правителството има и други лостове, за да предизвика местните власти да облекчат тази тежест. Такъв лост е извършеното наскоро разпределение на средства за програми на общините, но правителството би могло да постави допълнителен критерий за одобряването на даден проект  - облекчаване на административната тежест за бизнеса на местно ниво, поясни Цветан Симеонов. 
 
В отговор, вицепремиерът Даниела Бобева потвърди, че административната тежест наистина е проблем номер 1 и че за съжаление има още много резерви за нейното намаляване, включително на местно ниво . Тя изрази надежда, че ще бъде обърнато повече внимание и на местните административни тежести, съвместно с бизнеса, в рамките на Съвета по децентрализация.
 
По отношение на електронното управление Даниела Бобева съобщи, че основната мярка която предвижда правителството, за разлика на досегашните политики, е да прилага централизиран подход при одобряване на стартирането на проектите, така че да съответстват на стратегията. „Ще преосмислим срока 2020 г. и при всички случаи очаквайте доста амбициозни пътни карти за следващите 1 – 2 години“ добави тя. Даниела Бобева съобщи, че са предвидени по оперативни програми значителни средства и отбеляза, че резултатите от похарчените досега са незадоволителни. „Ние сме станали добри в харченето на пари за електронизация, но не толкова добри в това да постигнем конкретни резултати“, коментира тя и добави: „ Надявам се да направим крачка напред в резултатността на електронното управление“.
 
Премиерът Пламен Орешарски поясни, че в стратегията е поставен срокът 2020 година, защото това е крайният срок за усвояване на средствата по следващия програмен период, което не означава, че всички дейности ще се извършват през 2020 година. 
 

11.02.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад