Назад

Президентът Росен Плевнелиев: Споразумението между ЕС и САЩ ще увеличи икономическия растеж

Споразумението между ЕС и САЩ за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство ще увеличи икономическия растеж и инвестициите в България. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев при откриването на форум, посветен на трансатлантическото икономическо сътрудничество, който се проведе в хотел Шератон. 
 
Сред участниците във форума, организиран от Американската търговска камара в България (AmCham) бяха дипломати, бивши и настоящи депутати, членове на правителството представители на бизнеса, неправителствени организации, научната общност. Българска търговско-промишлена палата беше представена от главния секретар на Палатата Васил Тодоров.
Президентът Плевневиев определи преговорите между ЕС и САЩ като решителна стъпка в стратегическото трансатлантическо партньорство. По думите му постигането на „нов и всеобхватен договор“ между Европа на 28-те и САЩ е единственият възможен начин да бъде отговорено на предизвикателствата, свързани с икономическата криза. 
 
Премахването на митата и подобряването на достъпа до пазара на САЩ, най-вече за селскостопански стоки, за хранителни продукти и за продукцията на българските индустрии, както и премахване на нетарифните пречки пред търговията и сближаване на регулаторната рамка и стандартите са сред откроените от държавния глава приоритети за България в трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. Президентът не пропусна да отбележи и необходимостта от сближаване на правилата за произход на стоките и подобряване на достъпа до пазара на услуги и обществените поръчки в САЩ. „Страната ни ще работи и за прилагане на правилата на интелектуалната собственост“, допълни Росен Плевнелиев. 
 
Държавният глава посочи, че основен принцип за България при преговорите ще бъде постигането на облекчения за малкия и средния бизнес в страната, които са гръбнакът на пазарната икономика и същевременно изпитват най-големите трудности при излизането на чужди пазари. 
 
В изказването си президентът отбеляза, че визовият режим на САЩ за български граждани продължава да ограничава свободното движение на хора. „Този проблем със сигурност изисква усилията и на двете страни и в никакъв случай не би могъл да наруши добрите ни връзки и стратегическото партньорство между България и САЩ“, заяви той.
 

24.10.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад