Назад

Форумът ЕС – Балкани да прерасне във форум за цяла Югоизточна Европа предложи председателят на БТПП

„Време е националните държави да припознаят регионалния потенциал като двигател на растежа“. Този призив отправи икономическият министър Драгомир Стойнев по време на организираната от „The Eсonomist“ в София Среща на високо равнище „Европейски съюз – Балкани“. 
 
Във форума участва и председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му, събития като тази среща показват, че Балканите вече са обхванати от нов дух, обхванати са от по-сериозно взаимно сътрудничество и вече не само обикновените хора, но и политиците разбират, че само със сътрудничество можем да имаме просперитет. Той припомни, че само в рамките на месец, преди този форум, България беше посетена от двама президенти на страни, участващи във форума, като едната визита - на сръбския президент, беше първата официална визита у нас на чуждестранен държавен глава по времето на мандата на българския президент, а другата визита – на президента на Хърватия, бе първото посещение на хърватския президент в друга страна, след присъединяването на Хърватия към ЕС. „Тези неща са ясна емблема за това, че Балканите вече не са източник на напрежение, а могат да станат и стават източник на стабилност“, коментира Цветан Симеонов.
 
Като друг пример той посочи съвместното провеждане на Балкански фестивал на виното, което показа, че когато сме обединени като производители на вино, Балканите влизаме в първата петица заедно с Италия, Франция, САЩ, Испания. 
 
По темата за сътрудничеството с правителствата, председателят на БТПП отправи препоръката правителствата да не се опитват да фоворизират едни организации на бизнеса, за сметка на други, защото Югоизточна Европа дълго е била лишавана от обучение по предприемачество има нужда от много неправителствени организации, които да запълнят тази ниша. „Не бива и съществуващите организации да бъдат неглежирани, за сметка на новопоявяващи се организации“, добави Цветан Симеонов. „Имаме такива примери - обществените съвети по време на протести и най-вече по време на служебното правителство“, посочи той и поясни, че такива организации имат много недостатъци, а най-важният е, че не се знае чии интереси представляват. 
 
Председателят на БТПП декларира, че БТПП ще прави всичко възможно, целите, които си поставя този форум, да бъдат постигнати.„ Това означава едни по-сигурни Балкани, по-привлекателни с икономическата си среда и с възможностите които откриват, защото съществува потенциал и в строителството, и във взаимната търговия, и в съвместното излизане на обединените Балканите и Югоизточна Европа на международните пазари“, заяви той и предложи форумът ЕС – Балкани да прерасне във форум за цяла Югоизточна Европа.
 

18.10.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад