Назад

Палатата за поредна година отбеляза Световния ден за безопасност и здраве на работното мястоПредседателят на БТПП Цветан Симеонов, поднесе цветя на паметната плоча пред сградата на КНСБ и отдаде почит към загиналите и пострадалите при трудови злополуки.

През 2023 г. са отчетени 2709 трудови злополуки, а 87 служители са загубили живота си на работното място.

Събитието уважиха множество синдикални организации и представители на бизнеса. Публичната власт бе представена от зам.-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров, директорът на ИА „Главна инспекция по труда“ инж. Екатерина Атанасова и изпълняващият функциите управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Весела Караиванова. Синдикатите, от вицепрезидентите на КНСБ  Даниела  Алексиева и Тодор Капитанов, председатели и представители на федерации към КНСБ. Бизнесът бе представен от Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата и БСК.

Цветан Симеонов напомни на аудиторията, че за БТПП е традиция да се работи за подобряването на условията на труд на служителите в частния бизнес, на всички нива, защото това може да носи само дивидент на двете страни.

„Българската търговско-промишлена палата и колегите в нея, работещи по тези мерки поемаме ангажимент да направим всичко възможно да не допускаме увеличение на травматизма и смъртните случаи на работното място в бъдеще“, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов пред останалите социалните партньори и представители на медиите.

„Цифрите за броя инциденти и смъртни случаи показват, че има върху какво още да се работи в тази посока. Разчитаме, че в новите измерения в които влизаме, с роботизацията, с изкуствения интелект и т.н., колкото и да пораждат опасения, с тяхна помощ ще постигнем успехи в нуждата да намалим травматизма и смъртните случаи на работното място“, допълни Симеонов.

 


29.04.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад