Назад

Общо събрание на Асоциацията на Балканските палати се проведе в Солун







Председателят на Българската търговско-промишлена палата взе участие вчера в общото събрание на Асоциацията на Балканските палати /АВС/, проведено в Солун. През 2023 г. Съюзът на гръцките търговско-промишлени палати бе начело на организацията, която съществува вече три десетилетия.

В събитието взеха участие представители на търговските палати от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Черна гора.

Йоанис Масутис, председател на Съюза на гръцките палати и на Солунската търговско-промишлена палата, бе домакин на събитието. Той заяви, че Асоциацията продължава да поддържа своята мисия – да съдейства на фирмите от страните членки в развитието на техните двустранни и многостранни връзки и да спомага за либерализацията на търговията на Балканите чрез конкретни предложения към правителствата. 

В събитието участваха заместник-министърът на вътрешните работи за Македония и Тракия Статис Константинидис, губернаторът на регион Централна Македония Апостолос Цицикостас, кметът на Солун Константинос Зервас.

В дискусията се включиха и представители на Университета на Македония, Федерацията на индустриите на Гърция, Съюза на турските палати.

Цветан Симеонов се обърна към участниците, като припомни идеята за създаването на Асоциацията на балканските палати, родена в България от предишния председател на БТПП Божидар Божинов през 1993 г. Той посочи, че България и БТПП продължават да поддържат приоритетите на Европейския съюз в насока разширяване. Симеонов заяви интереса на БТПП за включване на женското предприемачество в дневния ред на следващото председателство на АВС.

Председателят на БТПП направи и икономически обзор на нашата страна като запозна колегите си с ниските нива на данъци за бизнеса, развитието на българската икономика и атрактивните сектори за инвестиции, както и подготовката на страната за влизане в Еврозоната, ОИСР и Шенген, заедно с Румъния.

Председателят на Стопанската камара на Северна Македония Бранко Азески ще бъде начело на Асоциацията на Балканските палати през следващата година. Той заяви, че ще спазва ключовите приоритети на АВС за региона с цел създаване на по-голям икономически растеж. Растежът, от своя страна, има голямо значение за реализацията на инфраструктурните проекти и подкрепата, която държавите трябва да осигурят за подобряване на икономическата среда в целия регион.

Износът, инвестициите и инфраструктурата ще бъдат във фокуса на периода на председателството на Стопанската камара на Северна Македония през 2024 г. Присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС и Еврозоната също ще бъде сред важните теми през следващата година.

 

 


14.12.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад