Назад

Съвет „Предприемачество и стартъп“ и БТПП ще работят за още по-мащабно развитие на младежкото и женското предприемачество през 2024 година





На работна среща с председателя на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Цветан Симеонов съпредседателите на Съвет „Предприемачество и стартъп“ към БТПП Гена Събева и Виктория Караабова-Стоянова, които представиха отчет за дейността на Съвета за изминалата година и планираните инициативи и събития за 2024-та.

На срещата, която се проведе в БТПП, присъстваха и членове на Изпълнителния съвет на Дамска бизнес общност, която е част от направления „Образование“ и „Женско предприемачество“ на Съвета.

По време на работната среща със задоволство бяха отбелязани добрите резултати, постигнати от Съвет „Предприемачество и стартъп“ към БТПП в основните му направления: Образование, Бизнес и Женско предприемачество.

Като най-успешни бяха отбелязани Националната програма за женско предприемачество и събитията: Арена на дамския бизнес – най-големия форум за женско предприемачество у нас, Форум за професионална ориентация „Какъв да стана, когато порасна“, организиран съвместно с Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“ и в партньорство с други организации и институции, Борд Проектно финансиране, в трите сесии на който бяха представени пред потенциални инвеститори над 15 проекта на български предприемачи.

През 2023 година се сключиха ползотворни споразумение с други институции и организации, сред които Университет за национално и световно стопанство (УНСС) и международната дамска общност Business and Professional Women (BPW), Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), Регионално управление на образованието – София, и др.

Многобройни срещи в страната и чужбина и участия на представители на Съвета в редица събития допълват портфолиото на Съвета.

Работата на Съвет „Предприемачество и стартъп“ към БТПП през 2024 г. отново е с фокус развитие на образованието, бизнеса и предприемачеството в България, подпомагане на младежкото и женското предприемачество. В изпълнение на тези цели вече са в процес на подготовка редица събития и програми:

Четвърто издание на Национална менторска програма за жени предприемачи в България, четвърто издание на Арена на дамския бизнес, второ издание на Форум за професионална ориентация „Какъв да стана, когато порасна“, единствения по рода си Борд Проектно финансиране, първо издание на „Гласът на фабриканта. EXPO за индустриалци“, Програма за следдипломна квалификация „Приложно предприемачество“, съвместно с УНСС, която стартира през март и др. Продължава и инициативата „Предприемчивите: Код успех“, която събира и представя истински истории на български предприемачи от първо лице. В селекционната комисия участват членове на Съвета.

Оценявайки работата на Съвета в посока развитие на младежкото и женското предприемачество, председателят на Палатата г-н Цветан Симеонов предложи съдействието на Българската търговско-промишлена палата за още по-мащабното развитие на младежкото и женското предприемачество през 2024 година като БТПП установи връзки със сродни европейски палати, които работят в тази посока и като проучи възможностите за организиране и домакинство на международно събития под егидата на Палатата.

За четвърта година БТПП ще бъде активен партньор в провеждането на утвърдената вече като една от най-работещите програми за развитие на предприемачеството в България Национална менторска програма за жени предприемачи, в която през 2024-та се очаква да вземат участие над 50 дами, които искат да стартират или да надградят свой бизнес и които търсят подкрепа, партньорства и мотивираща среда, а ментори ще бъдат 22 дами, утвърдени предприемачи и с постижения в бизнеса.

Председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов увери съпредседателите и членовете на Съвет „Предприемачество и стартъп“, че ще съдейства за установяване на партньорства и подкрепа за дейността на Съвета от местните палати в страната.

От своя страна представителите на Съвет „Предприемачество и стартъп“ и Дамска бизнес общност поеха ангажимент активно да съдействат за привличане на нови членове към най-старата организация на българското предприемачество у нас – Българска търговско-промишлена палата.

 


13.12.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад