Назад

Среща с посланика на Унгария Н.Пр. Миклош Борош





Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов се срещна с Н.Пр. Миклош Борош, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в нашата страна, и Нандор Зeмницки, търговско аташе в посолството в София.

Основна тема на разговора бяха възможностите за задълбочаване на търговско-икономическите връзки между България и Унгария.

Посланик Борош посочи, че двустранната търговия се развива възходящо, а Унгария е 6-ти по големина инвеститор в нашата страна /2 млрд. евро/. Към момента стокообменът възлиза на 2,4 млрд. евро годишно, а салдото е положително за Унгария. Събеседниците обсъдиха секторите от взаимен интерес: туризъм, инвестиции, банково дело и констатираха, че има растящ потенциал за развитие на сътрудничеството с Унгария в задълбочаване на връзките между индустриалните и икономическите зони и технологични паркове, както и в съвместното развитие на водещи иновативни и научноизследователски проекти.

Симеонов запозна гостите с дейността на Българската търговско-промишлена палата, която от десетилетия партнира с Унгарската търговска палата и взаимодейства активно с Унгаро-българската търговска камара.

Обсъдени бяха и предстоящи инициативи в помощ улесняване комуникацията между бизнеса от двете страни, които са планирани за 2024 г. БТПП ще предостави своевременно информация за събитията.

 


05.12.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад