Назад

Асоциацията на месопреработвателите у нас откри 30-тото издание на „Месомания“ в Интер Експо Център

Събитието ще се проведе между 8 и 11 ноември 2023 г.






Председателят на БТПП Цветан Симеонов уважи откриването на 30-тото юбилейно изложение „Месомания 2023“ провеждано от Асоциацията на месопреработвателите у нас, която е член на Палатата.

Сред присъстващите бяха още министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, зам. министърът на икономиката Ирина Щонова, посланикът на САЩ в България, Н. пр. Кенет Мертен, посланикът на Италия у нас, Н. пр. Джузепина Дзара, председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов и председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Атанас Урджанов сподели пред аудиторията, че в двете зали на площ от 1800 кв. м. посетителите ще могат да се запознаят с един от най-богатите асортименти от изложението през последните години на родните месопреработватели. Ще има смесица от традиционни и иновативни продукти.

Той благодари за съдействието на Министерството на земеделието и храните и Държавен Фонд „Земеделие“ за активната подкрепа през последните години. „Благодарение на добрия ни диалог с тези две институции през последните години е причината българският хранително-вкусов сектор се справя добре. Използвам момента да отправя апел и към Министерството на финансите да преразгледат проектонаредбата за стоките с висок фискален риск, която ако влезе от 1 януари 2024 г. ще причини големи затруднения на българския хранителен сектор, като може да причини и фалити“, сподели Урджанов.

Урджанов връчи благодарствен плакет и грамота от името на Асоциация на месо-преработвателите на министър Вътев за заслуги.

Министър Вътев сподели, че най-важната задача за неговия екип в момента е да свърже агрохранителната верига, която понастоящем продължава да бъде разделена на производители и преработватели по негово мнение. „Само така родният потребител ще може да има на трапезата си месни и млечни продукти произведени от български суровини, български плодове и зеленчуци, български  пчелен мед“, допълни той.

Зам. министърът на икономиката и индустрията Щонова информира за хранително-вкусовата промишленост има много потенциал създаване на добавена стойност, като насърчаване на инвестициите, създаването на нови работни места, развивие на малките и средни предприятия „Днес в нея работят около 6000 фирми и около 80 000 души. 17 % от общата добавена стойност в индустрията се дължи на нея“, сподели Щонова.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на лекопроизводителите информира, че с помощта на Министерството на земеделието и храните асоциацията им е успяла да защити наименованията за произход на няколко български продукти, като киселото мляко, визитка на България в много страни по света и българското бяло саламурено сирене. „Надяваме се това да даде глътка въздух на загиващото ни производство и всички тези дейстния да бъдат от полза на потребителите, защото с тях искаме да им дадем гаранции, че вкуса ще бъде оригинален, и продуктите ще бъдат от изцяло българско мляко, както е било някога“, сподели Зоров.

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертенс, заяви, че преди седмица, търговска делегация от 15 компании е дошла в посолството, за да изследват възможностите за бизнес у нас. Мертенс информира, че търговският стокообмен между България и САЩ е бил около 2 милиарда долара за 2022 г.,. „Българските продукти предлагани на американския пазар се радват на все по-засилващо се търсене. Ние смятаме, че партньорството помежду нашите две държави може да има дори по-голяма ниша за развитие. Радваме се, че много американски компании смятат, че могат да правят бизнес тук, някои от тях са познати, други може би не“, добави той.

 


10.11.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад