Назад

Подновяване на сътрудничеството с Търговската палата на Атина







Председателят на БТПП Цветан Симеонов посети Атинската търговско-промишлена палата и проведе ползотворна среща с председателя на Атинската търговско-промишлена палата София Куненаки Ефремоглу.

Симеонов подчерта отличното бизнес и икономическо сътрудничество между двете държави и представи множество примери за активното им взаимодействие - събития и срещи, проведени през тази година - посещение на български компании в Freshcon Market в Солун през април, участие на български фирми в първото Международно изложение за кръгова икономика, енергетика и строителство "Forward Green 2023" през юни, участие на България като почетна гостуваща страна на Солунския международен панаир през септември, както и множество други срещи и дискусии.

Председателят на БТПП подчерта важната роля на търговските палати на двете страни, включително смесените бизнес организации - Българо-гръцката търговско-промишлена палата и Гръцкият бизнес съвет в България, инвеститорите и компаниите.

София Куненаки Ефремоглу представи организацията, основана през 1841 г. Тя заяви, че наскоро кредитният рейтинг на Гърция от Standard & Poor's се е повишил. Това се случва за първи път след кризата през 2010 г. и потвърждава положителната посока на развитие на гръцката икономика. Това е силно предимство на международните пазари, което може да донесе множество ползи в усилията на Гърция за ускоряване на икономическата си близост с държавите от еврозоната и създаване на по-добри условия за финансиране и привличане на инвестиции с цел промяна на производствения модел. „Модернизирането на икономиката на Гърция е прозорец към възможности за бъдещето, стига да дадем повече кислород на индустрията, знанието и предприемачеството“, сподели Ефремоглу.

Двамата председатели подписаха Меморандум за сътрудничество, който ще стимулира допълнително двустранните бизнес отношения.

На срещата присъства и Димитриос Михас, министър-съветник по търговия и търговските въпроси и ръководител на Търговския отдел в Посолството на Гърция в България. Той подчерта важността на следващата съвместна бизнес проява на двете палати, планирана през 2024 г.

 


27.10.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад