Назад

Посещение на аржентинска земеделска делегация

Лансирана е идея за изграждане на хъб за аржентински продукти в България






Ернесто Перес, секретар по земеделието на провинция Ла Риоха, Аржентина, Н.Пр. Алфредо Атанасóф, извънреден и пълномощен посланик на Аржентина в София, и представители на аржентинския бизнес посетиха БТПП и разговаряха с председателя Цветан Симеонов.

Ернесто Перес информира, че Аржентина е световна сила в земеделието. 80% от плодовете, които се консумират в Северното полукълбо извън сезона, са от Аржентина, а провинция Ла Риоха, която той представлява, се намира в Северозападна Аржентина и има близък излаз до пристанища както в страната, така и в съседно Чили. Провинцията има висок експортен потенциал като предлага пресни плодове и зеленчуци в сезон, в който тук, в Европа не се произвеждат. Предвид на добрите климатични условия, съществува производство на богата гама от продукти – зърно, зехтин, олио, зеленчуци, плодове, ядки, месо. Производството в провинцията е с грижа за околната среда и е изцяло с енергия от възобновяеми източници, като на територията й са изградени 3 големи ветрогенератора, 4 соларни парка и се строи един по-мащабен хибриден ветросоларен парк. 

Посланик Алфредо Атанасóф от своя страна сподели, че България има стратегическо географско положение и пряк достъп до пристанища и инфраструктура по море и по река Дунав, чрез които е свързана както със страните от Източна Европа, така и през Румъния на север. Това е причината аржентинската страна да предприеме стъпки за изграждане на хъб за аржентински продукти в България.

Цветан Симеонов подкрепи изцяло идеите и предложенията на аржентинската страна, като БТПП ще окаже пълно съдействие при организирането през следващата година на изложение на аржентински продукти в София. Целта е българските предприемачи да се запознаят с възможностите за коопериране, за обмен на стоки и опит с аржентински партньори. БТПП допълнително ще информира за точния период за провеждане на изложението.

 


01.11.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад