Назад

Икономиките на България и Грузия имат редица допирни точки

Сферите от взаимен интерес са винопроизводство, туризъм, фармация, енергетика…




Новият търговски съветник в Посолството на Грузия в София Натия Вашаломидзе посети Българската търговско-промишлена палата. В самото начало на своя мандат в България тя разговаря с председателя Цветан Симеонов като обсъдиха общите допирни точки между икономиките на двете страни.

Симеонов информира госта относно дейността на БТПП в полза на фирмите, спестявайки им време, средства и усилия при осъществяване на външна търговия. Той подчерта, че сътрудничеството на Палатата с Посолството на Грузия в София и Посолството на България в Тбилиси е изключително активно и има добри примери и резултати от него. По време на пандемията  и непосредствено след нея бяха подпомогнати контактите на много компании от двете страни. Последната работна среща между БТПП и Грузинската ТПП бе осъществена в края на 2022 г. като имаше за цел да начертае нови планове за съвместна дейност.

Вашаломидзе представи винения сектор, който е добре развит в Грузия, и посочи интересни факти за отглеждането на грозде и производството на вина и напиткти в своята страна. Симеонов подчерта, че сферите на взаимен интерес включват освен винопроизводство и туризъм, така също фармация, енергетика и др.

Председателят на БТПП информира, че му предстои посещение в Грузия по повод регионалната среща на Международната организация на работодателите, която ще се проведе в Тбилиси в края на този месец. Програмата на събитието предвижда среща с местни партньори и работодателски организации от Европа и Централна Азия.

 


21.09.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад