Назад

Среща с ръководството на Палатата по търговията, индустрията и селското стопанство на Понт Ноар, Република Конго









В БТПП се проведе среща между председателя Цветан Симеонов и делегация от търговско – промишлената и земеделска палата на Понт Ноар, Република Конго. По време на разговора председателя на конгоанската търговска палата, Силвестре Мавоуенцела изрази благодарност при предварителната организация за посещението в България на екипа на българското посолство в Нигерия отговарящо и за Конго. В състава на делегацията участваха Жан – Баптист Диатуд, съветник на премиера на Конго, Жозеф Ниамби, почетен консул на България в Конго и Рох Масои-Етека, генерален директор на специални икономически зони на Конго.

Силвестре Мавоуенцела представи дейността на организацията и възможностите за бъдещо сътрудничество между предприемачи от двете страни. Актуална информация за икономиката на страната и природните ресурси с които разполага, а също и с възможностите за инвестиции, може да бъде открита на следния сайт - https://liziba.cg/

Република Конго разполага с дълбоководно пристанище (Порт Понт Ноар), което поради местоположението си може да се използва за доставка и транзит на стоки за западна и централна Африка. Страната също така е производител на петрол (300 000 барела на ден) и се нуждае от специалисти – експерти в петролната промишленост. Добре развито е производството на селскостопанска продукция като е идентифицирана нужда от внос на машини и оборудване за обработка в готова продукция.

Силвестре Мавоуенцела сподели, че вноса от България към Конго възлиза на около 900 хил. щатски долара, а износа от Конго към България е около 600 хил. щатски долара, цифри, които като цяло свидетелстват за нeдостатъчно развит потенциал за сътрудничество между двете страни.

Цветан Симеонов от своя страна приветства делегацията от Конго като изрази задоволство, че тя е първата първа от тази страна посетила Българската търговско-промишлена палата в нейната 128 годишна история. Делегацията бе запозната с дейността на БТПП в подкрепа на бизнеса.

Представени бяха възможностите предоставяни от 7-те транспортни коридора преминаващи през територията на страната ни. България е държавата с най – ниската данъчна ставка в ЕС.  Разполага с много добра образователна система. От полза за бъдещо сътрудничество между бизнес средите на двете страни е, че България е франкофонска страна.

В края на срещата бе подписано първото споразумение за сътрудничество между двете организации в историята на българо-конгоанските икономически отношения и бе договорено в близко бъдеще да се организира онлайн среща с участието на компании от двете страни. Също така да бъдат организиран и проведен обмен на бизнес делегации. Планирано бе вбъдеще да бъде проведено представяне на конгоански стоки в София.

БТПП допълнително ще информира за точните дати на предстоящите събития. При интерес от участие българските компании могат да се обърнат към дирекция “Международно сътрудничество и международни организации” при БТПП на имейл – irelations@bcci.bg

 

 


19.09.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад