Назад

Осмата среща на върха на Инициативата „Три морета" се проведе в Букурещ, Румъния

БТПП бе представена от глав. сек. д-р Васил Тодоров




Събитието бе последвано от бизнес форум с участието на над 800 представители на институции, организации и фирми от 12-те страни участнички в инициативата. БТПП бе представена от главния секретар Васил Тодоров и фирми-членове на Палатата.

Румъния е държавата, която организира среща на върха за втори път в историята на инициативата “Три морета”. Бизнес форумът бе открит от президента на Румъния – Клаус Йоханис, който представи резултатите от мандата на страната начело на инициативата. Йоханис информира за нов инструмент на платформата  „Три морета“ - Фонд за иновации. “Този нов инструмент с повишена гъвкавост ще бъде допълнение към вече съществуващите финансови механизми, фокусирайки се основно върху модерни технологии, прилагани в приоритетните области на инициативата”, уточни Йоханис. Той съобщи, че от вече съществуващия Фонд за инвестиции в региона по проекти са били инвестирани 6 млрд. евро.

Приветствие отправиха още президентите на Полша, Литва и Хърватия. Участие взе и Джон Кери, специален пратеник на президента на САЩ по въпросите на изменението на климата. По време на форума акцент бе поставен на теми, свързани с допълнителни възможности за стимулиране на икономическото развитие, засилване на сътрудничеството, укрепване на сигурността в региона, подобряване на регионалната свързаност и мобилизиране на необходимите инвестиции за важни за региона инфраструктурни проекти.

Тази година бизнес форумът обхвана секторите: енергетика /декарбонизация – възобновяеми източници и ядрена енергетика/, транспорт /железопътен и автомобилен/ и дигитализация /киберсигурност и изкуствен интелект/.

В края на дискусиите бе приета съвместната декларация, с която Гърция стана 13-ата участваща държава в Инициативата като пълноправен член, а Украйна и Република Молдова получиха статут на асоциирани членове.

 

 


08.09.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад