Назад

Учредително събрание на Фенимпресе България

БТПП подкрепя инициативата и ще съдейства за развитието на компанията на българския пазар




Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов присъства на учредителното събрание на Фенимпресе България миналата седмица. Компанията е част от Фенимпресе в Италия, работодателска организация с над 20 000 членове.

Симеонов поздрави инициативата и заяви, че БТПП е на разположение на Фенимпресе и нейните членове за съдействие при всяка стъпка от правенето на бизнес в България – от намиране на партньори, създаване на компания, растеж, инвестиции, до решаване на търговски спорове и др.

Той представи икономиката на нашата страна, която има най-ниските данъци за бизнеса в ЕС. Симеонов подчерта, че България успешно преминава през енергийната криза. Посочи и атрактивните за италианските компании и инвеститори сектори, сред които производство на автомобилни части, фармация, търговия, хранително-вкусова промишленост, транспортна инфраструктура, банково дело, туризъм и услуги.

Паскуале Лаказела, виден италиански предприемач, беше избран за национален президент и получи поздравления и от българския посланик в Италия Тодор Стоянов.

„Интернационализацията на компаниите е в центъра на дейността на FenImprese. Организацията ще функционира като допълнителен инструмент за повишаване на конкурентоспособността на италианските компании на световната сцена. Централата на Фенимпресе в България е в София, на улица „Раковски“ 42.“, каза Лаказела.

Посланик Стоянов информира, че ръстът на търговията между България и Италия през миналата година достига рекордни обеми. Стокообменът достига 6,65 милиарда евро и бележи ръст от почти 30%. Българският износ е за 3,6 млрд. евро и нараства с 36%. В същото време Италия е четвъртият най-голям инвеститор в България. Освен това италианските инвеститори допринасят за развитието на нови бизнес модели и подобряването на бизнес климата благодарение на активния диалог с институциите.

В събитието взеха участие представители на ръководството на Фенимпресе от Италия, български и италиански бизнесмени, представители на Българската агенция за инвестиции, местни институции и медии.

 


18.09.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад