Назад

Българският износ за Китай трябва да се развива в посока високотехнологични продукти





Председателят на Българo-китайската търговско-промишлена палата (БКТПП) Лъчезар Динев и вицепрезидентът на камарата д-р Ивослав Ганчев посетиха БТПП и обсъдиха с председателя на Палата Цветан Симеонов развитието на търговско-икономическите връзки между България и Китай.

Дискутирани бяха съществуващите пречки пред развитие на двустранните отношения, както и нарастващото отрицателно търговско салдо в стокообмена с Китай през последните години. Предстоящите инициативи на БКТПП и участия в изложения също бяха тема на разговора.

Цветан Симеонов сподели, че назначаването на нов посланик на България в Пекин е важна стъпка за развитие на двустранните отношения. Дискутирана бе още необходимостта от ускоряване на процедурата за назначаване на нов ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Пекин, както и засилване на сътрудничеството по региони. В тази връзка Динев дава пример, че Холандия има около 200 души СТИВ-ове в 35 региона на Китай.

Много ограничено количество български продукти се продават в момента в Китай и няма високотехнологични. От първите 12 позиции, които изнасяме за Китай, 11 са свързани със суровини. Финтех, хайтек, софтуер и туризъм са отраслите, които трябва да лансираме с приоритет. Много важно е да има обмяна на студенти и научен потенциал, за да може да се прави бизнес, коментира още Динев.

 

 


28.08.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад