Назад

Новият ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Молдова се срещна с Цветан Симеонов





Никола Тодоров, експерт от Министерството на икономиката и индустрията посети Българската търговско-промишлената палата и разговаря с председателя Цветан Симеонов относно скорошното си заминаване за Кишинев, като ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на нашата страна в молдовската столица.

Симеонов обсъди с бъдещия търговски съветник нивото на развитие на двустранните икономически отношения България – Молдова. Въпреки малките размери и население на двете страни стокообменът е значителен. През 2022 г., двустранният стокообмен между България и Молдова достига 330.5 млн. щ. д., като се наблюдава значителен ръст от 118.3% спрямо същия период на предходната година. Износът ни за Молдова за посочения период възлиза на 168.4 млн. щ. д., като се е увеличил със 109%. Вносът от Молдова достига 162 млн. щ. д., като отбелязва значителен ръст от 128.8%, спрямо същия период на предходната година. Този ръст се дължи на реализиран значителен внос на водещите стокови групи за периода – „Семена от слънчоглед“ и „Слънчогледово, шафраново или памучно масло“ съответно на стойност 86.3 и 18.6 млн. щ. д.

Търговията с Молдова се основава на Споразумението за асоцииране между ЕС и Република Молдова, което е изцяло в сила от 2016 г. и осигурява свободна търговия.

Тодоров разясни, че има две активни български инвестиции в Молдова във финансовия и фармацевтичния сектор. Той посочи, че използването на потенциална на голямата българска диаспора в Молдова може да доведе до още по-задълбочено икономическо и инвестиционно сътрудничество.

Бе договорен редовен обмен на информация между БТПП, СТИВ и Търговско-промишлената палата на Република Молдова, дългогодишен партньор.


10.07.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад