Назад

Д-р Васил Тодоров: Безспорни са ползите от приемането на еврото

Трябва да гоним възможно най-краткия срок за влизане в Еврозоната


 

Подготвеният бюджет за тази година е направен така, че да отговаря на критерии за влизане в Еврозоната. 

"Това е възможен бюджет. Преди няколко месеца видяхме и проектобюджет, представен от служебния кабинет, който беше с доста по-висок дефицит. Настоящият бюджет, който е с 3% дефицит, ни дава възможност да покрием един от критериите за влизане в Еврозоната, което е безспорен приоритет за бизнеса", каза главният секретар на БТПП д-р Васил Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че на срещата тази седмица, на която присъстваха премиерът и вицепремиерът, също е било обсъждано по-бързото влизане на страната ни в Еврозоната.

"На тези срещи ние сме единомишленици, тоест фокусът и дискусията върви в посока кога България най-рано може да покрие изискванията и да стане член на Еврозоната, тъй като това не е едностранен процес. Трябва да бъдем одобрени и поканени. Това, което беше поставено като акцент, е, че правителството е необходимо да засили информационната кампания, за да може тези страхове, които са споделяни в нашето общество, да бъдат преодолени с примери", допълни Тодоров.

От думите му стана ясно, че в договора с ЕС нямаме срок за въвеждането на еврото в България.

"Това, че няма срок в един договор, не означава, че има порок, напротив - това означава, че е възможно най-скоро да бъде реализирано това планирано присъединяване, когато страната ни покрие критериите. Обсъдихме на срещата с премиера не само датата 1 януари 2025 година, но и средата на 2024 година. Трябва да гоним възможно най-краткия срок, тъй като ползите за страната ни са безспорни", поясни главният секретар на БТПП.

И сподели, че работодателските организации имат сериозна критика към правителството, тъй като все още няма механизъм за определянето на минималната работна заплата.

"А че ще има ръст на доходите - това е неизбежен процес, но искаме да се случва в рамките на един предвидим и ясен механизъм за определянето на минималния праг. Ние приветстваме тези работодатели, които имат финансова възможност и бизнесът, който управляват, позволява да увеличават работните заплати. Безспорно това е стимул за техните служители", категоричен е Васил Тодоров.

Попитан дали бизнесът е готов за еврото, Тодоров отговори: "Имат известни притеснения, по-скоро физически как ще стане новият софтуер."

Гледайте целия разговор във видеото тук.

 


05.07.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад