Назад

Приоритетите на испанското председателство на Съвета на ЕС бяха представени в БТПП

Тази седмица се проведе традиционната среща на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата. Събитието бе по случай поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз от Испания от 1 юли 2023 г. Програмата включи три дискусионни теми: постигнати резултати в периода на Шведското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2023 г., приоритети на Испанското председателство на Съвета на ЕС, икономическо развитие на България в период на предизвикателства.

Цветан Симеонов, председател на БТПП акцентира върху завидните резултати на Шведското председателство. Взети са над 300 решения, подписани са 44 различни одобрени текстове, проведени са повече от 2300 формални срещи в Брюксел и Люксембург и 144 неформални срещи в Швеция, с около 13 000 участници. Шведското председателство е представило Съвета в 49 различни дискусии в рамките на пленарните сесии на Европейския парламент. Проведени са 43 пресконференции.

Заместник-министърът на икономиката Ирина Щонова взе участие в събитието и подчерта, че българската индустрия е на второ място по растеж в ЕС. Тя представи факти от развитието на българската икономика в период на предизвикателства. Европейската икономика, включително и българската, срещнаха трудности след началото на войната в Украйна, но външната ни търговия нарасна с 37 процента, като наши основни търговски партньори са европейските държави, обясни още Щонова. Тя посочи, че България има положителен търговски баланс от 7,7 милиона евро. Очакванията са до края на текущата година в страната ни да бъдат  инвестирани 1,8 милиарда евро. Бе подчертано, че България става все по-атрактивна за чуждестранните инвеститори и правителството се надява страната да продължи да предизвиква интерес. Предвижда се изграждането на индустриални зони с цел предоставяне на по-добри условия за инвеститорите и местните компании. Приоритет на Министерството на икономиката и индустрията е да се разшири търговията с външни пазари и ведомството ще подкрепи стратегическите приоритети на Испанското председателството на Съвета на Европейския съюз, което започна от 1 юли 2023 година, каза Щонова.

Участниците в срещата - посланици, политици, предприемачи и журналисти, се запознаха с приоритетите на Испанското председателство на Съвета на ЕС. Хайоне Серейхо, заместник-ръководител на Посолството на Кралство Испания в нашата страна, заяви, че Испания ще бъде начело на Съвета на ЕС за пети път. Страната се подготвя за това председателство повече от 2 години. Серейхо подчерта, че приоритет на председателството ще бъдат изграждане на гъвкава програма за реагиране при възможни евентуални кризи. Тя разясни подробно и приоритетните линии - насърчаване на реиндустриализацията на Европа, преминаване към екологичен преход, консолидиране на социалния стълб и укрепване на европейското единство. По-ниски сметки за електричество в ЕС и производство на зелена енергия са сред водещите приоритети.

Серейхо заяви, че също като своя предшественик - Швеция, Испания ще продължи  да подкрепя Украйна, страните от Западните Балкани по европейския им път, както и ще насърчава сътрудничеството с партньорите на ЕС на юг от Средиземно море. Тя сподели, че предстоят множество събития с партньори от тези региони, а също и страните от Латинска Америка и Карибския регион.

Цветан Симеонов връчи писмо в полза на споразумението ЕС – Меркосур, изпратено от името на 19 европейски бизнес организации, включително Европалати, към европейските институции. В документа представителите на европейската икономика настояват за ускоряване финализирането на споразумението. То е ключово за запазване конкурентоспособността на ЕС и ще даде възможност за диверсифициране пазарите за европейските стоки, разширяване на портфолиото от доставчици на важни индустриални суровини.

Присъстващите дипломати, предприемачи и журналисти дискутираха възможностите за успешно развитие на ЕС и съседните региони в икономически и социален аспект с цел насърчаване на инвестициите и намаляване на миграцията.

 

 


07.07.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад