Назад

ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА: Реалистичен ли е бюджетът и как са разпределени средствата



Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП, каза, в предаването "Твоят ден“ по НоваНюз, че всички работодателски организации са подкрепили бюджета по принцип.

„Имаме своите забележки. Бюджетът на НОИ беше подкрепен, с изключение на АИКБ. Бюджет с до 3% дефицит е нещо, от което силно се нуждаем.  Бюджетът на НЗОК не бе одобрен от БТПП - увеличават се средствата за лекарства, вместо за доболнична помощ и профилактика. Не се прави достатъчен контрол, може да се окаже, че средствата ще стигнат и няма да има недофинансирани аптеки", коментира той.

По думите му трябва да има механизъм за определяне на минималната работна заплата, а не по административен път без мотиви. "Бизнесът иска три неща - въвеждане на еврото, Шенген и членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Въвеждането на еврото е свързано с по-малка задлъжнялост на държавата", отбеляза Симеонов.

Бюджетът е реалистичен, ще изпълни функцията да се реализират законово социалните плащания, отбеляза бившият социален министър Христина Христова:

От отчет на финансовото министерство става ясно, че на база предварителни данни се очакват повече приходи в хазната за юни на месечна база в размер на около 1,4 млрд. лв.

За сравнение, за първата половина на 2022 г. излишъкът в държавния бюджет е бил в размер на милиард и 200 млн. Разходите нарастват с около 15 на сто, основно за пенсии, персонал и капиталови разходи."Открих 9 социални плащания, които са с повишени суми. Първото е 12% увеличение на пенсиите, което са почти 1,5 млрд. После реформата в системата за социално подпомагане - критериите се базират върху линията на бедност. Енергийното подпомагане също е върху линията на бедност, заплатите на личните асистенти вече са гарантирани на 780 лева. Има нови плащания по Закона за семейните помощи - за 2,3 и 4 клас. "

Според нея НС трябва да преразгледа текста за определяне на минимална работна заплата, като се върне към търсене на икономическите и социалните ѝ показатели. "Ново увеличение няма да има през тази година", прогнозира тя.

Подробно може да проследите от ТУК


04.07.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад