Назад

Възползвайте се от европейските грантови схеми, за да защитите Вашата интелектуална собственост





Като работодателска организация, която подпомага и насърчава развитието и защитата на интелектуалната собственост на своите членове, Българската търговско-промишлена палата участва в среща с Андреа Ди Карло, заместник-изпълнителния директор на Службата на ЕС по интелектуална собственост (EUIPO). Домакин на срещата беше Българската банка за развитие. Представена бе информация за  Европейския фонд за МСП “Ideas Powered for Business“ на EUIPO. Фондът предоставя безвъзмездна помощ на малкия и среден бизнес, за  да защитят своите права на интелектуална собственост на национално, европейско и международно ниво.

По време на срещата бяха дебатирани предимствата и възможностите, които Фондът предоставя.

През настоящата година всички фирми ще могат да кандидатстват за 4 вида ваучери от Фонда, а именно:

Ваучер 1, който възстановява 90 на сто от разходите за услуги  за предварителна диагностика  на обекти на интелектуалната собственост на стойност до 1350 евро. Това би позволило на  МСП да  направят  предварителна оценка от своето портфолио за обекти на интелектуалната собственост. На национално ниво приложимите разходи за тази услуга са 1500 евро.

Предварителната диагностика осигурява директен контакт между МСП и експерт по интелектуална собственост, с чиято помощ предприятието да идентифицира за кои свои активи може да получи закрила като интелектуална собственост. Интелектуалната собственост ще позволи на фирмата да защити бизнеса и продуктите си от недобросъвестно копиране или неправомерно използване от конкурентите.

Ваучер 2 покрива регистрацията на търговска марка и промишлен дизайн на национално, регионално, европейско и международно ниво за максимум 1000 евро. Процентът на възстановяване ще бъде 75% за търговски марки и дизайни, заявени на национално, регионално и европейско ниво и 50% за търговски марки и дизайни, заявени на международно ниво.

Резултатите от прилагането на тези 2 ваучера сочат, че общият брой кандидаствали МСП е 351, които са входирали 355 заявки, като близо 50% от тях са от стартъпи. Одобрените по Ваучер 1 (IP-Scan) са 31, а по ваучер 2 (търговска марка и дизайн) са 348. По вид предприятие: 281 са микро, а 55 - малки. Според фокуса на компанията: стартъпите са 154, представителства на интернационални компании – 105.

Очакванията на експертите са силен интерес да има и към новоактивираните ваучери – 3 и 4, които стартират на 24 април.

Ваучер 3 -  за национални и европейски патенти, с който  ще се разшири възможността за възстановяване на такси при подаване на национални и европейски патенти. Размерът на безвъзмездната помощ е до 1500 евро, или 75 на сто.

Ваучер 4 - за закрила на сортовете растения, който покрива 50 на сто от таксата за електронно подаване заявки за сортовете растения на ниво ЕС – 225 евро. Предоставяйки финансова подкрепа за регистрацията на сортовете растения, Фондът за МСП ще подпомага МСП, участващи в зеления и цифров преход, като в същото време подкрепя целите на Зелената сделка на ЕК. За този ваучер няма да има период на изпълнение, тъй като само таксата за кандидатстване ще бъде допустима за възстановяване.

Допълнителна информация за грантовите схеми може да получите от уебсайта на Фонда за МСП на български език: https://euipo.europa.eu/ohimportal/bg/web/guest/online-services/ideas-powered-for-business, както и от сайта на Патентното ведомство: https://www.bpo.bg/bg/malki-i-sredni-predpriyatiya/informatsiya-otnosno-fond-za-msp


18.04.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад