Назад

Българо-нигерийски бизнес форум се проведе днес в БТПП

В присъствието на икономическите министри на двете страни беше подписан Меморандум за сътрудничество между БТПП и ЛТПП
 

„Делата на българските фирми в Нигерия от преди десетилетия не са забравени и потенциалът за развитие на двустранните икономически отношения е огромен.“ Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов при откриването на Българо-нигерийски бизнес форум, проведен днес в София.

Събитието бе проведено с участието на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и държавния министър на индустрията, търговията и инвестициите на Федерална република Нигерия Мариам Катагум. Тя е на посещение в България заедно с правителствена и бизнес делегация.

По време на събитието стана ясно, че стокообменът между България и Нигерия е нараснал с 400% през последните 5 години. Министър Стоянов заяви, че през последните години двустранните търговски отношения се развиват с добри темпове, и четирикратен ръст на стокообмена, но абсолютните стойности са все още незадоволителни. Той подчерта, че са нужни активни действия за изграждане на трайни и дългосрочни отношения между бизнеса, актуализиране на договорно-правната база в областта, както и по-ефективен обмен на икономическа и търговска информация между България и Нигерия. „България може да осигури пряка връзка със страните от целия регион и от Близкия Изток, както и да бъде врата за нигерийските компании към единния европейски пазар“, каза още министър Стоянов.

Министър Катагум посочи, че двете държави трябва да работят активно за подновяването на споразуменията на правителствено ниво, защото те поставят рамката и добра основа за развитието на двустранните отношения. Нигерийският министър заяви още, че страната полага големи усилия да стъпи на европейския пазар, да привлича инвеститори, които искат да развиват производство в африканската държава.

Председателят на Лагоската търговско-промишлена палата Майкъл Олауале – Кул потвърди желанието и готовността на най-старата бизнес организация /135 г./ и една от най-активните в Западна Африка да подпомага връзките между компаниите от двете страни. Сътрудничеството на ниво търговски палати датира от 1981 г. със сключването на споразумение между БТПП и Асоциацията на нигерийски камари на търговията, промишлеността, мините и земеделието.

Бизнес форумът бе организиран от Българската търговско-промишлена палата и Лагоската търговско-промишлена палата (ЛТПП), с активното сътрудничество на посолствата на двете страни. Участие в него взеха над 40 български и нигерийски компании. В присъствието на двамата министри беше подписан Меморандум за сътрудничество между БТПП и ЛТПП, с който двете палати изразяват своята воля и ангажимент за задълбочаване на сътрудничеството.

Като основни сектори от взаимен интерес се очертаха сферите на селското стопанство, минералните ресурси, фармацията, ИКТ. Бяха обсъдени потенциалните области на партньорство, както и конкретните стъпки за активизиране на отношенията. Проведени бяха много срещи на ниво компании.

Нигерийската делегацията вече посети гр. Пловдив и проведе срещи с ръководството на Аграрния университет и Университета по хранителни технологии с цел координиране на програми за обмен на студенти. Предстоят посещение в индустриален парк Божурище и срещи с още академични учебни заведения в София.

                               Над 40 български и нигерийски компании проведоха срещи по интереси


25.04.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад