Назад

Среща с представители на Social Impact Alliance for CEEПредседателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна с Анна Корженевска, основател на Social Impact Alliance for Central & Eastern Europe, международен мозъчен тръст, който работи в 11 държави от региона на Централна и Източна Европа. В срещата взе участие и Конрад Сивински, сътрудник в организацията.

Целта на срещата бе обсъждане на условията, пречките и потенциалните стимули, включително данъчни и правни, за по-голяма социална ангажираност на бизнеса, инвеститорите и физическите лица.  Подобен анализ вече е направен в 10 други страни от Централна и Източна Европа, повече информация ТУК.

Симеонов отговори на редица въпроси относно това доколко бизнесът в България се интересува от корпоративна социална отговорност и е насочен към устойчивост в тази област. Той посочи, че българските компании, занимаващи се с такава дейност, са много по-успешни по различни причини. КСО е нужна за компаниите за тяхното бъдеще. Различните организации са различно социално ангажирани според наличните ресурси -  както финансови, така и човешки. Симеонов даде няколко примера от дейността на БТПП, която е активна в тази област.

Бяха обсъдени пречките пред фирмите за неприлагане на дейности по корпоративна социална отговорност. Председателят на БТПП посочи някои от тях - нивата на безработица, липсата на квалифицирана работна ръка в точния момент, Ковид кризата, както и други външни фактори.

Във връзка с въпроса каква е социалната програма и насоки на правителството на макро ниво Симеонов сподели, че работодателските организации в България през последните години настояват да не се променя данъчната политика, включително и по отношение на социалната ангажираност на бизнеса. Разбира се, честата смяна на правителства в България влияе върху макронасоките и работодателските организации се опитват да балансират спрямо нуждите на бизнеса.

Срещата бе осъществена със съдействието на Американската търговска камара в България - стратегически партньор в България на международния мозъчен тръст.

Окончателният анализ за България ще бъде публикуван през юни 2023 г. и БТПП ще разпространи допълнителна информация за резултатите от него.

 


24.04.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад