Назад

Среща с Мухамад Салеем, секретар към Министерство на външните работи на Пакистан

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, проведе среща с Мухамад Салеем, секретар към Министерство на външните работи на Пакистан. Участие в срещата взеха още Н.Пр. Мариам Мадиха Афтаб, посланик на Пакистан в България, и заместник-ръководителят на мисията Омер Манзоор Малик.

Посещението на Мухамад Салеем в България е по повод консултациите, които се провеждат между двете страни на институционално ниво. Той сподели, че използва възможността да обсъди с БТПП развитието на търговско-икономическите отношения между България и Пакистан. Салеем отбеляза, че страната му е известна с производството на памук, текстил, кожени изделия, спортни стоки, медицински изделия, но напоследък и с развитието на информационните технологии и разработването на ИТ приложения. Той информира и за възможностите за внос на висококвалифицирана работна ръка от Пакистан.

Цветан Симеонов благодари за организираната среща и акцентира върху добрите отношения с Посолството на Пакистан в София и с Федерацията на търговско-промишлените палати на Пакистан (FPCCI), с които БТПП си сътрудничи при организирането на редица събития. Председателят на БТПП се съгласи с Мухамад Салеем за необходимостта от директна връзка между бизнеса от двете страни и избягването на посредниците в двустранната търговия, които оскъпяват стоките с 20-30%. В тази връзка Симеонов информира за инициативата за изграждане на директна железопътна връзка София – Исламабад, която ще доведе до скъсяване на времето за доставка, както и транспортните разходи.

Цветан Симеонов представи дейността на Палатата, участието на БТПП в международни организации, както и ролята й на координатор на Асоциацията на организациите на българските работодатели за 2023г.

Обсъдени бяха още предстоящи инициативи с цел активизиране на двустранните отношения между България и Пакистан.

 

 

 


12.04.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад