Назад

Приоритетите са влизане в Шенген, в ОИСР и еврото




Спешното приемане на Бюджет '2023 година трябва да бъде приоритет на 49-я парламент. За това настояват работодатели, според които увеличаването на разходната част не може да продължава. Бизнесът е категоричен, че без стабилно управление, фалитът не е изключен. "Нужно е да има редовно правителство и бюджетът да се съобрази с изискването за 3-процентния дефицит.

Депутатите да имат представа как искат да се развива икономиката на България. Да имат малко по-голям хоризонт на действията си и да предприемат ефективни мерки. Нито една партия не говореше за това преди изборите", обясни зам.-председателят на БСК Мария Минчева пред "Нова нюз".

Председателят на БТПП и ротационен председател на АОБР Цветан Симеонов изтъкна, че не е песимист за това какво ще се случи в бюджета. "Може да имаме по-положителни очаквания за бюджета. Имахме среща и с двете най-добре представили се групи на изборите – и с ГЕРБ, и с ПП-ДБ. Те потвърдиха, че ще направят всичко възможно за трите основни приоритета – Шенген, еврозоната и ОИСР, да бъдат изпълнени", каза Симеонов. Според него няма как членството на страната ни в Шенген да се случи без правна реформа. "Не бива бюджетът да бъде лекомислено увеличаван в разходната част", допълни той.

Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че има "стандарти, които трябва да бъдат постигнати, за да влезем в ОИСР". Васил Велев – председател на АИКБ, допълни: "Трябва да орежем излишните разходи, това харчене на калпак в социалната сфера – бедните, богати – всички получават безплатни неща. Защо е това". Той изтъкна, че бюджетът трябва да е първата задача на новия парламент. "Разходите са раздути до небесата от предишните парламенти", каза той и прогнозира разклащане на финансовата стабилност, ако не се предприемат мерки.

"Категорично сме против идеята за данък "Свръхпечалба" на всички дружества, които са за второто полугодие на 2023 година, който намираме за несправедлив", допълни Мария Минчева – зам. – председател на БСК. "Планът за възстановяване и устойчивост и програмите на ЕС се бавят", а това са милиарди, допълни Симеонов.


Линк

06.04.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад