Назад

Следващите месеци стартират директни жп превози от Исламабад до България

Новата жп линия ще насърчи взаимния ни стокообмен с Пакистан




Стартирането на директни жп превози от Исламабад до България бе тема на среща на председателя на БТПП  Цветан Симеонов с инж. Мартин Янев, представител на Клъстер "Зелен транспорт", и д-р Людмил Иванов, председател на Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA). Срещата е продължение на посещението в БТПП на пакистанска компания, която проявява интерес за стартиране на редовни превози до България.

Бяха обсъдени възможности българският бизнес да търгува със страните Турция, Иран и Пакистан, през чиято територия след няколко месеца ще преминава редовна товарна железопътна линия. Товарният влак ще тръгва от Исламабад, ще преминава през територията на Иран и Турция, пристигайки 16 до 18 дни по-късно на интермодален терминал в България. Инициативата ще даде тласък на международната търговия с Пакистан, като се очаква да привлича товари не само от България, но и от целия регион.

На срещата бяха обсъдени и проблемите пред железопътния транспорт при Капъкуле и Свиленград, където от българска страна няма офис на Българска агенция по безопасност на храните  и де факто с жп транспорт не могат да се транспортират храни от Турция към България. Засиленият трафик от товарни влакове по ГКПП-тата, както и проблемът със задръстването по границата и престоите на композиции от по няколко дни до седмица бяха също така обект на дискусия.

 

 


26.10.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад