Назад

Възможностите за търговско и инвестиционно сътрудничество с Гватемала – тема на среща в Палатата





Основната тема по време на срещата между главния секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров и Хуан Пабло Караско, почетен консул на България в Гватемала и президент на Американската камара в Гватемала, бе развитието на двустранните икономически отношения.

Васил Тодоров запозна госта с дейността на палатата, като подчерта, че сътрудничеството между БТПП, Посолството на България в Мексико, с мандат и за Гватемала, и Почетното консулство на Гватемала в нашата страна - е доста активно. Той спомена и предстоящата през октомври визита на българска бизнес делегация, която ще посети централноамериканската страна. Тя се организира от Почетното консулство, а делегатите ще участват в няколко икономически събития в гр. Гватемала.

Караско представи основната си мисия – да насърчава двустранната търговия, която в момента е в малък обем. Гватемала може да предложи продукти на селското стопанство, храни, плодове и зеленчуци. В страната е развито минното дело, добивът и обработка на различни руди и метали. Търговско-промишлената палата на Гватемала има 6000 компании–членове.

Главният секретар на БТПП представи предизвикателствата пред българската икономика в момента. Той постави акцент и на икономическите сектори, които са добре развити в България и могат да реализират продукция в държавите от Централна Америка – хранително-вкусова промишленост, машиностроене, подемна техника, автомобилна промишленост и др.

Бе договорено провеждането на виртуални събития с цел разширяване на информираността на компаниите от двете страни за възможностите за търговско и инвестиционно сътрудничество, в рамките на Споразумението за асоцииране между ЕС и Централна Америка с фокус върху търговията, прилагано за Гватемала от 1 декември 2013 г.

 

 


23.09.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад