Назад

За конституционните процедури и срокове - Благовест Пунев



Процедурата за съставяне на правителство е уредена в чл. 99 от Конституцията и са дадени отделните стъпки, през които тя трябва да премине. В случая се стига до нейното изчерпване. Това, че са нарочени консултации не е проблем, изрично не е уредено в Конституцията. Подобна възможност съществува, защото след втората политическа сила, която не може да състави правителство, има 7-дневен срок, в който президентът трябва да възложи на трета сила да състави кабинет. Това коментира Благовест Пунев – бивш конституционен съдия в „Денят започва“. 

Той направи уточнение, че президентът  дава мандата на първата и втората политическа сила, като действа при условията на обвързана компетентност, т.е. президентът няма собствена преценка на кого да възложи мандата, а е задължен от Конституцията да бъде на първата, а след това и на втората по численост  политическа сила. При даването на третия мандат, президентът е самостоятелен в преценката си коя политическа сила да избере, не е задължително да е третата по численост. 

Според Пунев трябва да се проточи периодът на връчването на втория мандат и консултациите, които ще се проведат за третата политическа сила.

„Президентът обяви, че изборите трябва да се проведат в началото на октомври. Така се поставя въпроса за двумесечния срок. Той тече от разпускането на Народното събрание до датата на изборите. Това е максималният срок от два месеца. Т.е. най-рано в началото на август трябва да се разпусне Народното събрание, ако не се състави правителство“, смята бившият конституционен съдия.

Вижте целия разговор във видеото.


20.07.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад