Назад

Красимир Дачев: Чака ни сърдита есен




Над 25 000 предприятия ползват газ, в тях са заети 250 000 души, те произвеждат 1/4 от продукцията на страната, казва зам.-председателят на БТПП
 
Не е само политическа нестабилността, а и в икономиката. Получихме цена на газа в средата на месеца. Очаквано поскъпването е 32% поскъпване, КЕВР все пак слага чадър.  Това заяви по bTV зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев.
 
Според него есента ще е предсказуема, преди 10 г. ЕК реши да се спрат инвестициите във въглеводороди и всички започнаха да внасят. Като естествено продължение дойде мълниеносно спиране на всички доставки, защото пък решихме, че няма да внасяме газ и нефт.
 
На въпрос не е ли това решение на "Газпром", Дачев припомни, че на 13 април е взето решение МС да прекрати отношения с "Газпром" и на 24 април спряха доставките. Сега търсим решения в Турция, арабския свят, Казахстан. 
 
Заместник председателя на БТПП, казва, че над над 25 000 предприятия ползват газ, в тях са заети 250 000 души, те произвеждат 1/4 от продукцията, не са малко, заяви той и допълни, че 15 г. инвестира да махне мазут, въглища.
 
По повод калоричността на въглищата в Маришкия басейн, те са над 30% от тази на украинския чернозем. Ние горим земя и бяхме най-големите разбойници, че се занимаваме с това. България никога не е изнасяла въглища, сега започва да изнася.
 
По повод цените за индустрията той заяви, че в Гърция цената на тока за енергоинтензивните предприятия е 51 евро на мвтч, тези, които купуват електроенергия за собствени нужди са отделно, при нас всичко е на едно място. 
 
Готови сме за всичко, но ни чака сърдита есен. 

Линк

17.07.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад