Назад

Участие на БТПП във форума на Инициативата "Три морета"

За насърчаване трансатлантическите контакти в енергетиката, дигитализацията, транспорта и логистиката








 

Българската търговско-промишлена палата участва в бизнес делегацията, посетила Рига по повод форума на Инициативата „Три морета“. Събитието бе открито от премиера на Латвия Крисианис Каринс, който сподели, че тази година домакинството на организацията е политически вдъхновено и водено от бизнес интересите. На форума присъстваха повече от 600 участници, на място и виртуално.

Основната цел на инициативата в момента е да насърчи запазването на върховенството на закона в ситуацията на война в Източна Европа. Участващите държавни глави и представители на правителствата на България, Латвия, Хърватска, Литва, Словакия, Полша, Германия, Чехия, Естония, Унгария, както и от Европейската комисия изразиха своята подкрепа към Украйна и европейското й бъдеще като основна цел е възстановяването на мира и сигурността в региона.

От изявленията на присъстващите президенти на страни от Инициативата стана ясно, че „Трите морета“ не само засилва връзките север-юг, но и насърчава трансатлантическите контакти в секторите енергетика, дигитализация, транспорт и логистика.

Форумът бе повод и за провеждане на среща на търговско-промишлените палати от страната на Инициативата „Три морета“. Аигарс Ростовски, председател на Търговско-промишлената палата на Латвия сподели, че сътрудничеството и традицията за домакинстването на подобна среща следват организираната през 2021 г. в София от БТПП дискусия. Председателите на ТПП обсъдиха важни за бизнеса теми, сред които високите цени на енергията, възможностите за преминаване към алтернативни източници и транспортиране.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов проведе раговори с колегите си от Латвия, Литва, Украйна, Европалати. Бъдещи съвместни инициативи, събития и проекти бяха сред разискваните теми. С изпълнителния директор на Европалати Бен Батърс Симеонов обсъди идеи за европейски проекти. С председателя на Украинската ТПП Генадий Чижиков бяха обсъедни стъпките при организирането на предстоящ уебинар за български и украински компании в сферата на траспорта и логистиката, както и скорошно посещение на Чижиков в България.

В рамките на форума, Латвия, като домакин на събитието тази година представи своята икономика, с очаквани добри параметри, въпреки кризата в региона. Страната е сигурно място за инвестиции, малка по размери икономика, но изключително устойчива, бърза при адаптиране на законодатеството спрямо това на ЕС, накратко – страна, гладна за инвеститори, по думите на премиера на Латвия.

Обръщения към участниците в събитието направиха Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, Матиас Корманн, ген.секретар на ОИСР, Валдис Домбровски, зам.председател на ЕК.

В няколко тематични панела бяха разгледани темите за инвестициите в региона и възможностите за подобряване свързаността.

Специално внимание бе отделено на Инвестиционния фонд към Инициативата „Три морета“, който има за цел да допълни липсващата инфраструктура в региона и е важно средство за постигане на сигурност. Бе обявено участието на САЩ във фонда със сумата от 300 млн. щ.д.

Бе обявена и четвъртата инвестиция на фонда към Инициативата „Три морета“ – в пристанище Бургас. Инвестиционният фонд на инициативата придобива част от БМФ Порт Бургас. Инвестицията е съобразена с целите на фонда за подобряване свързаността в региона, който показва по-бърз икономически растеж. Пристанище Бургас е важен инфраструктурен актив, свързващ триморския регион с Централна Азия и Близкия Изток. Пристанището е стратегически разположено на брега на Черно море и е най-близкото пристанище на ЕС до Босфора. Очаква се фондът да подкрепи дългосрочния растеж на пристанището със значими последващи инвестиции за разширяване на капацитета и способностите му – корабни места, модернизация, възможност за обработване на нови видове товари. Това е първата инвестиция на Фонда в България, съобщи Джо Филипс, директор "Инвестиции" в Amber Infrastructure Group.

По време на президентския панел на форума президентът на Латвия Егилс Левитс обобщи, че срещата на върха на „Трите морета“ в Рига е била насочена към насърчаване на инвестициите в региона в трите основни области на инициативата – енергетика, информационни технологии, транспорт.

Форумът бе подкрепен и от представители от Великобритания и Япония.

В изказването си президентът на Република България Румен Радев разгледа енергийната зависимост на страните от региона на Трите морета. С малки изключения всички 12 страни от Инициативата „Три морета“ не разполагат с природен газ. Необходимо е разработване на варианти за производство на енергия от възобновяеми източници, включително зелен водород, соларна енергия, нови системи за пренос, запазване и доставка, каза Радев. Той подчерта, че България се насочва към алтернативни енергийни източници. Това изисква усилия и средства, но страната и регионът трябва да имат алтернатива на природния газ.

Форумът продължава и днес с панели на тема регионална сигурност, независим енергиен сектор, мултимодална мобилност, дигитална трансформация, инфраструктурна свързаност, иновации. Повече от 30 представители на български компании участват в събитието.

Следващият домакин на срещата на върха и бизнес форум на „Трите морета“ през 2023 г. ще бъде Румъния.

Повече информация тук: Three Seas Business Forum.

 


21.06.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад