Назад

В София се провежда Балкански винен фестивал с подкрепата на БТПП

Представени са над 1000 вина от Балканите и региона




За 11-та поредна година София стана домакин на Балканския Винен фестивал (The Balkans International Wine Festival, BIWCF ) , който бе открит на 16 юни във „Виненото градче“ пред НДК от Галина Нифору, директор на фестивала и председател на Българската асоциация на износителите на вино. Събитието се организира с подкрепата на Столична община и Българската търговско-промишлена палата. На откриването присъстваха много гости – дипломати, представители на Столична община, представители на НПО, бизнес общността, фирми – производители и търговци от винения бранш. Сред официалните  гости на фестивала  бе и председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Официалната част на  вечерта започна с поздравителен адрес от министъра на земеделието д-р Иван Иванов, прочетен от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното Георги Тодоров. На церемонията присъства и Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара.

“Не е далеч времето, когато Балканите ще заемат полагащото им се пето място в класацията на световните производители. Искам да благодаря на Галина Нифору за това, че тя е двигателят този престижен форум да се провежда за 11-и път. Виненият сектор става все по-силен и разпознаваем и нарастващият брой ценители е най-добрата илюстрация за това”, каза Симеонов.

Най-престижното отличие в Конкурса бе връчено от директора на BIWCF и председател на Българската асоциация на износителите на вино Галина Нифору. На сцената излезе Радош Вукичевич, директор на Tikves Wineryза да вземе лично статуетката.

“Много съм щастлива, че точно това вино спечели голямата награда на Балканския международен винен конкурс, защото още преди 12 години, когато беше създадено, това беше първото вино от Северна Македония, оценено с много точки от Робърт Паркър. И ето, че днес то е номер 1 и при нас!”, каза Нифору.

Трофеят за „Най-добра изба на Балканите” бе присъдена за трета поредна година на турската Suvla Winery. Отличието се присъжда на избата, спечелила най-много медали в конкурсната част. Призът взе лично Селим Елиалтъ от Suvla Winery, който изрази благодарността и гордостта от отличието и факта, че екипът им е част от балканската общност, която BIWCF обединява.

В края на церемонията директорът на BIWCF Галина Нифору обяви следващата страна домакин на конкурса - Румъния (Бистрица-Насауд, Трансилвания).

Пълният списък с носителите на трофеите в различните категории ТУК

 

 


17.06.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад