Назад

Посещение на българска бизнес делегация в Катар

 

Посещението се организира от Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на българо-арабските икономически камари.

В първия ден от визитата се проведе бизнес форум. Събитието, домакинствано от местния партньор; бе открито от Мохамед Бин Ахмед Туар Ал Кувари, първи зам.председател на Катарската търговско-промишлена палата. Той заяви, че очаква по-динамично развитие на двустранните икономически отношения, като представи държавната програма за развитие на икономиката на страната. Бе подчертано, че програмата предвижда диверсификация на икономическите сектори и партньори. Катарската палата насърчава създаването на съвместни компании и приветства всички чужди бизнесмени, които искат да инвестират в Катар. Кувари изтъкна ползите за чужди компании, навлизащи в страната.  

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, изрази благодарност за дългогодишното сътрудничество с Катарската палата. Двете организации имат сключено споразумение за сътрудничество от 2008 г., подписано по време на посещение на българския президент в Катар. В разговор с домакините от Борда на директорите на Катарската търговска палата, той посочи, че пандемията е забавила развитието на двустранните икономически връзки, но сега те се възобновяват.

Българската бизнес делегация включва представители на следните компании: Филикон 97, Кармела, Маджаров, Сикомерсиал 7, Валнутс, Суико, правна кантора Цветкова и партньори, Корона М, както и ръководството на Софийската агенция за инвестиции /СОАПИ/ и Стопанския факултет на Софийския университет.

На форума присъстваха още Пламен Делев, посланик на Република България в Държавата Катар и Константин Ненков, търговско-икономически съветник.

Председателят на Асоциацията на българо-арабските камари Ахмад Алаедин представи дейността на своята организация, създадена през 2020 г. със съдействието на БТПП. Асоциацията е активна не само в подкрепянето на бизнес отношения между България и страните от Арабския полуостров, а също така съдейства за обмена на студенти.

Бяха направени презентация на Агенцията за насърчаване на инвестициите на Катар, СОАПИ, както и презентация на Стопанския факултет на СУ.

Представиха се участващите във форума катарски компании – над 20 фирми от следните браншове: износ на петролни и химически продукти, хранително-вкусова промишленост, недвижими имоти, промишленост, ИКТ, строителство. Проведоха се много двустранни срещи.

Програмата на делегацията продължава с посещения в различни катарски компании.

 

 


14.06.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад