Назад

БТПП отличи посланика на Кралство Саудитска Арабия в София

На посланика бе връчена почетна диплома преди края на мандата му в България


Н.Пр. Месфер Абдулрахман Ал-Гхасеб, посланик на Кралство Саудитска Арабия в София, посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов преди края на неговия мандат.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата връчи почетна диплома на посланик Месфер Ал-Гхасеб по повод отпътуването му от България.  Дипломата е за приноса му в развитието на икономическото сътрудничество между България и Саудитска Арабия и за активното сътрудничество с Българската търговско-промишлена палата по време на неговия мандат.

На срещата бе дискутирано развитието на икономическите отношения между двете страни. Констатирано бе, че към момента постигнатото ниво на икономическото сътрудничество не удовлетворява двете страни. Съществуват много и различни възможности за развитие на търговията и  инвестиционния процес между България и Саудитска Арабия.

Посланик Ал-Гхасеб сподели, че вижда голям потенциал в развитието на туристическия сектор. Саудитските туристи отделят над 150 млн. щ.д. годишно за туризъм. Потенциал за развитие съществува в двустранното сътрудничество в отрасли като селското стопанство, строителството, развитието на авиацията, спа туризма и др. Като страна-член на  Г- 20 Саудитска Арабия може да си партнира с България по развитието на огромни проекти, инициирани от организацията. Договорено бе в близко бъдеще БТПП и Посолството на Кралството съвместно да организират информационно събитие за състоянието и насоките в двустранните делови контакти.

По информация на Министерство на икономиката за целия период на 2020 г. износът от България достига 117.3 млн. щ. д., което е значителен ръст от почти 46% в сравнение със същия период на предходната година.

Вносът от Саудитска Арабия е на стойност 46.1 млн. щ. д., като и тук се бележи ръст от над 54% в сравнение с 2019 г. Стокообменът между двете държави е на стойност 163.4 млн. щ. долара, като и тук статистиката отчита ръст от около 50% в сравнение с предходната година.

 


12.07.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад