Назад

Българо-украински онлайн форум

Посветен на инвестиционния климат и експортните възможности на двете страни




Проведе се онлайн бизнес форум „Украйна - България: възможности за сътрудничество между украинския и българския бизнес по време на глобални промени“. В събитието, организирано от БТПП, съвместно с ТПП на Украйна и Посолствата на двете страни, участваха над 70 представители на български и украински институции и предприятия.

Цветан Симеонов, председател на БТПП, приветства участниците в онлайн форума, като сподели, че страната ни продължава да бъде благоприятен пазар за украинските стоки, въпреки ковид кризата. Той подчерта, че България е популярна туристическа дестинация за украинските граждани и представи приоритетните сектори за взаимно сътрудничество - транспорт, свързаност, инфраструктура. Симеонов информира и за предстоящата среща по линия на инициативата „Три морета“, която ще се проведе на 8 и 9 юли в София.

Председателят на Търговско-промишлената палата на Украйна Геннадий Чижиков сподели, че настъпва активизиране на двустранните отношения след ковид кризата и определи България като перспективен партньор,  с богат опит - част от европейското семейство.

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Украйна Костадин Коджабашев отчете нарастващ интерес на украинските компании към българския пазар. Той сподели, че в България има регистрирани над 1000 украински фирми и търговски представителства.

Виталий Москаленко, извънреден и пълномощен посланик на Украйна у нас, определи Украйна като ключов партньор на България в региона на Източна Европа. Той отчете увеличение на износа на Украйна към България с 6.5% за 2020 г. Като перспективни сектори той очерта  транспорта, строителството, ИКТ.

Във форума се включиха също представители на Българската агенция за инвестиции, Министерство на икономика на Украйна, Офиса за развитие на предприемачеството и експорта в Украйна, Офиса за привличане и подкрепа на инвестициите в Украйна. Представени бяха инвестиционния климат в двете страни, водещи икономически сектори, стимули за инвеститорите, основните сфери на сътрудничество. Обсъдено бе предстоящо провеждане на Междуправителствената българо-украинска комисия за икономическо сътрудничество.

Участниците в събитието проявиха интерес за сътрудничество в леката промишленост, козметиката, търговията, транспорта, правните услуги и др.

 

 


08.07.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад