Назад

БТПП организира стажове за онлайн експортни специалисти във фирми









На 17 декември 2020 г. беше проведена онлайн информационна среща за стажантската програма по проект DiVET (Joint Qualification for Export Specialists via Internet and Social Media), който цели създаване на учебен профил на нова професия в системата на професионалното образование „специалист по онлайн експортни дейности“. Срещата, в която взеха участие над 20 приемащи фирми, стажанти и обучители, беше открита от председателя на БТПП, г-н Цветан Симеонов.

В своето слово, г-н Симеонов подчерта нарастващото значение на дигиталните технологии, които по време на пандемията, позволиха на обществото и бизнеса да продължат да функционират. Според него, пандемията е принудила фирми, които преди са неглижирали дигиталните технологии, да обърнат по-голямо внимание на цифровизацията, която се е превърнала в част от „новото нормално”. Председателят заяви, че в своята 125-годишна история, БТПП последователно съдейства на фирмите за развитието на външнотърговските им дейности.

Срещата имаше за цел да предостави информация относно провеждането на стажовете, разясняване на задълженията и отговорностите на участниците и съдействие за подготвяне на необходимите отчетни документи. Реализирането на стажантската програма ще създаде възможност на фирмите да разширят експортната си дейност, както и ще допринесе за практическото развитие на младите професионалисти в онлайн експортната дейност.

 

Стажовете са с продължителност от три месеца и ще се състоят в периода януари-март 2021 г. Те ще се проведат изцяло дистанционно, като в тях се очаква да вземат участие 13 стажанти в 12 приемащи фирми от различни сектори, като: производство на витамини и хранителни добавки; билкови продукти и етерични масла; сладкарски изделия; консервирани храни; парфюмерия и козметика; облекла и обувки; транспорт, спедиция и логистика; търговски аутсорсинг.

 

Проект DiVET се изпълнява в рамките на Програма „Еразъм+“, с участието на шест партньорски организации от три страни – България, Гърция и Турция. Основната цел на проекта е да развие дигиталните умения на младежите  за осъществяване на он-лайн експортни дейности, което ще доведе до повишаване на заетостта им, а фирмите ще могат да се възползват от младите професионалисти, за да оптимизират своите усилия при извършване на експортна дейност и  да прилагат по-широко новите форми на онлайн експорт. Повече информация за проекта може да бъде намерена на официалния му уебсайт (http://divet.eu/) или на страницата на БТПП (https://www.bcci.bg/bulgarian/projects/DiVet/description.html).

 


21.12.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад