Назад

БТПП: Ефектът от частичния локдаун ще бъде изключително отрицателен

Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, Светът е бизнесБТПП никога не е била привърженик на раздаването на пари без никакъв ангажимент за която и да е фирма. Трябва да се стимулират работещите и коректните фирми с близък до нулата лихвен процент и за дълъг период от време. За нас е грешка да се подпомагат фирми, които след като свършат парите, ще обявяват, че затварят и тогава възвръщаемостта ще бъде нулева. Това заяви Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"За нас критериите по отпускането на държавните помощи за бизнеса са изключително важни - трябва да са обективни, опростени и да предоставят широк достъп за кандидатстване от страна на компаниите, редуцирайки по този начин възможността за корупционни практики."

По отношение на очакваните евросредства от бюджета на ЕС и фонда за възстановяване Цветан Симеонов коментира, че всички страни са заинтересовани и когато става въпрос за пари - "компромис винаги се намира"

"Вече са издадени около 17 млрд. евро, които са вписани във фондовата борса в Люксембург. Това е реална помощ за бизнеса и не са"хеликоптерни пари". 10 милиарда от тях трябва да се възстановят до 2030 г., а останалите - до 2040 г."

"Затова четирите български работодателски организации изпратихме писмо до правителството, в което обръщаме внимание върху отделянето на определени средства за отлагане на лихвени и социални погасявания, както и някои вноски по дължими данъци, до колкото бюджетът позволява", сподели гостът.

Според проучване на БТПП, което обхваща целия Европейски съюз, ефектът от частичния локдаун в България ще бъде изключително отрицателен.

"Двойно са се увеличили песимистичните прогнози както за вътрешните продажби, така и за тези в чужбина, което не е характерно за България. Фирмените инвестиции се очаква да се намалеят с 66%, като прогнозите за по-малко от 7-процентно свиване на БВП са вече трудно защитими."

Препоръката на Цветан Симеонов е фирмите да влязат в режим на икономисване, да търсят начини да останат на пазара и да наблегнат на дигитализацията.

"Каквато и помощ да предоставя държавата, ако предприятието не мисли за собственото си бъдеще, то ще бъде обречено и при затваряне държавните средства ще бъдат загубени."

Целия разговор може може да видите тук


27.11.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад