Назад

Гена Събева БТПП: Kогато някой ми дава пари - за какво ми ги дава. Не може ли бизнесът да получи възможности, вместо пари




Гена Събева от Българска търговско-промишлена палата (БТПП) сподели, че това е четвъртата криза, през която преминава. "30 години съм предприемач и се занимавам с бизнес, и се питам, когато някой ми дава пари - за какво ми ги дава. Не може ли бизнесът да получи възможности, вместо тези пари.

Предприемачът прави пари за себе си, за държавата, за бизнеса. Възможностите са да ни оставят да работим. Има други мерки, които биха могли да бъдат взети, а не точно затваряне", посочи Събева пред Bulgaria ON AIR.

"Не успяхме да чуем в детайли и конкретни мерки, които са предвидени. Но това, което можем да кажем до момента, е следното - парите са абсолютно недостатъчни на този етап. Те стигат до бизнеса с много голямо закъснение. Виждаме наши клиенти и доставчици, които изпадат в затруднено финансово положение, докато чакат одобрение помощи", каза Росица Чопева от BNI Индустрия в студиото на "Денят ON AIR".

Тя припомни, че мерките са микропредприятията са пристигнали с 3-4 месеца забавяне.

"Новите мерки все още не са стартирали, може би ще ги получим през пролетта или лятото. Това, което ние правим, е да се организираме заедно и да създадем общност от компании, които да си помагаме. Както и да се опитаме да се преборим предизвикателствата, пред които сме изправени. Дори и в тази онлайн среда - 35 български компании, някои от тях знакови за нашия пазар, се обединихме, за да работим заедно и да препоръчваме бизнесите си", допълни Чопева.

Гена Събева от Българска търговско-промишлена палата (БТПП) сподели, че това е четвъртата криза, през която преминава.

Експертът подчерта, че има много хора, които си стоят вкъщи, но и те са се разболели от вируса.

"Всички сме застрашени и може да се разболеем, но това не означава че трябва да спрем. Ние в момента спираме. Животът е движение. Ще има и фалити. Едни оцеляват, други - не. Има и по-бърз начин парите да отидат в българската икономика и индустрия - като се раздадат на хората", категорична е Събева.

Вижте целия разговор във видеото.


Линк

26.11.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад