Назад

БТПП ще подкрепи заинтересовани компании от България и Чили за партньори и сътрудничествоПосланикът на Република Чили Н.Пр. Хорхе Тагле, акредитиран за България, със седалище в Румъния, посети Българската търговско-промишлена палата по време на първото си посещение в нашата страна. Председателят на БТПП Цветан Симеонов разговаря с него и Андрес Бараона, отговорен секретар в Консулството на Република Чили в София. Дискусията бе прагматична и насочена към конкретни стъпки за свързване на фирми от двете страни. Посланик Тагле информира, че има интерес от чилийски фирми да установят контакт с български компании, внасящи и преработващи риба и морски продукти, тъй като този сектор е изключително добре развит в Южноамериканската страна.

Посланикът припомни, че от 2005 г. търговията между ЕС и Чили се обуславя от Споразумението за асоцииране, а от 2017 г. е активна процедура за осъвременяването му. В процес на договаряне е и споразумение за преференциална търговия ЕС - Чили.

Дипломатът посочи, че Чили изнася традиционно метала мед /45% от общия износ/, развива успешно строителството, селското стопанство, винопроизводството и туристическата индустрия, но тази година, поради световната епидемиологична обстановка броят на туристите в страната е много малък.

Двустранният стокообмен между Чили и България през 2019 г. възлиза на 52.8 млн. щ.д., по данни на митническата статистика, но обемът му през 2020 г. намалява. Цветан Симеонов подчерта, че дистанцията между двете страни е фактор в двустранната търговия, но БТПП ще подкрепи заинтересованите компании от България и Чили, които търсят партньори и предлагат сътрудничество. Председателят на Палатата информира дипломатите относно възможностите на търговския регистър на БТПП, дигитализираните услуги за фирмите, както и търговския арбитраж.

Цветан Симеонов представи и конкретни запитвания на български фирми, насочили вниманието си към Южна Америка. При интерес за намиране на партньори в Чили, можете да се свържете с: БТПП, Дирекция Международно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg

Участниците в срещата обсъдиха форми на бъдещо сътрудничество. Очаквайте допълнителна информация за съвместни събития и инициативи.


29.09.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад