Назад

Започна второто издание на Европейските дни на научните изследвания и иновациите





На 22 септември 2020 г. беше открито второто издание на Европейските дни на научните изследвания и иновациите. Инициативата на Европейската комисия цели да събере изследователи, предприемачи, граждани и политици, за да обсъдят бъдещето на научните изследвания и иновациите в Европа. Тазгодишното събитие се провежда изцяло виртуално и продължава до 24 септември.

Тридневният форум покрива десет тематични области (т. нар. хъбове), сред които са Европейския зелен пакт,  програма „Хоризонт Европа“, цифровизацията, Европейския съвет за иновации и Европейския съвет за научни изследвания. Едновременно с основната конференция се провежда и онлайн изложбата „Науката е чудесна“, която предоставя възможност на всички участници напълно безплатно да станат свидетели на научни демонстрации и експерименти на живо.

В откриването на основната конференция участва Мария Габриел, Комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В своята реч, г-жа Габриел подчерта значимостта на научните изследвания и иновациите за бъдещето развитие на Европа, особено при преодоляването на кризи като настоящата, породена от пандемията. Тя отбеляза, че науката и образованието са двете лица на една и съща монета, които ще имат ключова роля за създаването на по-устойчива, цифрова и конкурентоспособна Европа.

Откриването на събитието беше съпроводено от церемония по предаване на окончателните доклади за петте мисии, които са в основата на следващата рамкова програма за научни изследвания и иновации на ЕС - „Хоризонт Европа“ (2021-2027). Докладите са плод на едногодишен труд и покриват следните теми - борбата с раковите заболявания и климатичните промени, създаването на интелигентни градове, намаляване на замърсяването във водните басейни и почвите.

В рамките на Европейските дни на научните изследвания и иновациите се проведе и информационен ден и среща за търсене на партньори по наскоро обявената покана за научноизследователски проекти за иновации в отговор на климатичната криза. Поканата е на стойност 1 млрд. евро и се финансира в рамките на програма „Хоризонт 2020“ по линия на Европейския зелен пакт. Целта е от една страна да се ускори възстановяването на Европа от кризата с коронавируса, а от друга страна екологичните предизвикателства да бъдат превърнати във възможност за иновации.  Проектите, които ще получат финансиране, се очаква да постигнат резултати с ясни ползи в десет области, които съответстват на основните направления на Европейския зелен пакт.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 26 януари 2021 г., като избраните проекти се очаква да започнат през есента на 2021 г. Повече информация за поканата и процеса по кандидатстване можете да намерите в Портала за обществени поръчки и финансиране - https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/programmes/h2020

БТПП остава на разположение за предоставяне на допълнителни пояснения относно процеса на кандидатстване по обявената покана.

 

 

 


24.09.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад