Назад

Виртуална среща с партньори от Атинската палата на търговците







Представители на ръководствата на БТПП, на Атинската палата на търговците и на Българо-гръцката търговско-промишлена камара  проведоха онлайн среща.

Цветан Симеонов, председател на БТПП, откривайки срещата, отбеляза отличните отношения с партньори от съседната страна, сред които Съюза на гръцките ТПП, Солунската палата на МСП, регионални бизнес организации и др.

Председателят на Атинската палата на търговците Йоанис Хаджитеодосиу приветства участниците и насочи вниманието към развитието на икономическите отношения между двете държави.

Атинската палата представлява интересите на около 150 хил. фирми, сред които има и български компании, работещи в Гърция. Организацията продължава да обслужва членовете си въпреки пандемията и моментната глобална ситуация. Тя поддържа връзки с палатите в Париж и Барселона, както и има партньорство с компанията Али Баба, чрез която си сътрудничи с организации от Китай. По данни на Атинската палата на търговците гръцките фирми имат особено голямо присъствие в България – 5,6% от БВП се дължи на тяхната дейност. 1.4 млн. гръцки туристи са посетили България, а 1.3 млн. българи са посетили Гърция през миналата година. От важно значение за бъдещото сътрудничество между двете страни е подписаният Меморандум за изграждане на газопровод IGB.

Симеонов от своя страна подчерта необходимостта от изграждане на повече бизнес връзки север - юг като цяло. Той сподели, че БТПП подкрепя и участва в Инициативата Три морета, чиято цел е да насърчава развитието на инфраструктурата в областите енергетика, транспорт, дигитализация.

Според председателя на БТПП активността на гръцките фирми в България се цени високо и те могат да разчитат на съдействие от страна на БТПП. Имат възможност заедно с български компании да кандидатстват по различни европейски проекти; да използват услугите на БТПП, да се отнасят към Арбитражния съд при търговски спорове и т.н.

Симеонов обобщи, че чрез общи усилия ще са налице по-добри перспективи пред двете държави в ЕС и на световно ниво. Той даде пример с проведения миналата седмица в София Балкански международен винен фестивал, който обединява организатори и участници от България, Гърция и много балкански страни.  

Председателят на Българо-гръцката търговско-промишлена камара Саввас Карафилидес, един от инициаторите на срещата, също се включи в разговора. Той предложи съдействие за засилване обмена на икономическа и търговска информация между двете страни.

Очаквайте скоро следващи инициативи за задълбочаване на икономическото сътрудничество България – Гърция.

 


28.09.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад