Назад

Сръбското Trijumf Selection спечели Гранд Трофея за най-добро вино на Балканите



Trijumf Selection на сръбската изба Vinarija Aleksandrović бе обявено за най-доброто вино на Балканите за момента. Решението на експертното жури на деветия Балкански международен винен конкурс и фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF) стана ясно в първия ден на фестивала на виното в София. Традиционната церемония по награждаването, наречена “Балкански винени Оскари”, се проведе за първи път на открито и беше отворена за всички посетители на виненото градче пред НДК.

Обявената миналата година нова система на ротация на държавите домакини на конкурсната част дебютира в сръбската столица Белград. 15-имата съдии от 11 държави определиха победителите по категории сред рекордните 230 изби участници. Председател на журито за девети път беше първият Master of Wine на Балканите - Константинос Лазаракис.

Следващата страна домакин на конкурса ще бъде Северна Македония. Това обяви Галина Нифору, директор на BIWCF от сцената в сърцето на Виненото градче пред НДК. За първи път церемонията, позната като “Балкански винени Оскари” се проведе под открито небе.

Официалната церемония по награждаването бе открита от заместник министъра на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева. Тя връчи и Гранд трофея на сръбската изба Vinarija Aleksandrović .

“Това е един форум с традиции, който дава възможност на българските винопроизводители и на тези от балканите да покажат качеството и спецификите на виното, произвеждано в нашия регион. Поздравявам организаторите на този фестивал и Асоциацията на производителите и износителите на вино за това чудесно мероприятие за възможността да се покаже какви висококачествени вина произвеждаме тук на Балканите”, каза Василева.

Трофеят за “Най-добра изба на Балканите” бе присъдена на турската Suvla winery.

Балканският винен фестивал продължава до 19 септември включително и посреща жителите и гостите на София в специално изградено Винено градче в парка пред  НДК. Освен да се запознаят с някои от най-интересните изби от България и Балканите, любителите на виното ще имат възможност да дегустират и наградените вина в специална Златна шатра.

“Миналата седмица Конкурсът се проведе за първи път в Сърбия и мина изключително успешно. Благодаря на журито от цялото си сърце за чудесния труд. Тази година съдиите избраха наградените сред рекорден брой участници”, каза Галина Нифору, директор на BIWCF. Тя покани на фестивалната сценa Елена Младеновска, президент на асоциацията Wines of Macedonia.

“Ние на Балканите трябва не само да пием хубаво вино и да хвалим вината си, а и да си вярваме и да се подкрепяме”, сподели в речта си Елена Младеновска.

 


18.09.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад