Назад

Икономическите отношения между България и Турция - динамика и постоянен двустранен стратегически интерес





Председателят на БТПП се срещна с Н.Пр. Айлин Секизкьок, новоназначен посланик на Република Турция, Окан Пакбеше, търговски съветник, и Мурат Ягъш, втори секретар към Посолството на Турция в София.

По време на срещата бе констатирано, че икономическите отношения между двете страни се развиват и характеризират с постоянен двустранен стратегически интерес, въпреки международната обстановка, новите рискове и предизвикателства. Според посланик Секизкьок Турция търси партньори за справяне с трудностите и приема България като естествен такъв.

Икономическите субекти и в двете страни преосмислят своята дейност, стана ясно още по време на разговора, като се преценяват възможностите за промяна в локациите на производство, доставки в страната, съседни държави или на други континенти. Турция оценява ползите от сътрудничеството в икономическата сфера с България – членството в ЕС, транзитната връзка с другите държави от Общността, благоприятните условия за бизнес и инвестиции. Симеонов подчерта някои от тези характеристики, сред които привилегиите за инвеститорите и ниските данъци. Той коментира очакванията за промяна в прогнозите за икономически растеж в страната и посочи, че въпреки замразяването на много икономически дейности през първата половина на 2020 г. страната отбелязва положителен икономически растеж /2%/.

Председателят на БТПП представи структурата на палатата пред посланика на Турция, като наблегна на активните връзки на ниво регионални търговски палати с партньори от югоизточната ни съседка.

Сред разискваните теми бе и състоянието на туристическия сектор, като силно засегната област от пандемията. Бе коментирана необходимостта от създаване на стратегия за сектора, включваща допълнителни протоколи, изисквания и предписания, които да се спазват от фирмите, предоставящи туристически и свързани услуги, с което да се гарантира сигурността на гостите.

Не на последно място бе коментирана и необходимостта от спазване на принципа на реципрочност при отваряне на границите в периода след пандемията, с което свободното движение на хора, стоки и услуги, туризмът, транспортните и други дейности между България и Турция ще бъдат възстановени.

 

 


09.07.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад