Назад

Среща с новия ръководител на СТИВ-АнкараДимитър Темелков, новоназначен ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Анкара, посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов. Бъдещият търговски съветник бе запознат с работата на палатата и отношенията й с партньорски организации в Турция. Той подчерта доброто сътрудничество със Съюза на търговските, промишлените палати и стоковите борси в Турция /ТОВВ/, както и връзките с регионални търговски палати, сред които в Истанбул, Одрин, Чорлу, Бурса, Трабзон и много други.

Темелков заяви, че сред приоритетите на неговата мисия е задълбочаване на търговско-икономическите отношения между български и турски компании от Анкара и региона, наред с обща координация на полезна и практична икономическа и секторна информация в двете посоки.

------------------------

По информация от Министерството на икономиката стокообменът между България и Турция за 2019 г. е 4,3 млрд. евро. Водещи стоки в износа за Турция са: различни нефтени масла и масла от битуминозни минерали, рафинирана мед и медни сплави в необработен вид, жици, кабели (включително коаксиалните кабели) и други изолирани  електрически  проводници, необработено олово, цинк, скрап, полимери на пропилена и др. Преобладаващите стоки във вноса от Турция са: пътнически  автомобили и други автомобилни превозни  средства, плоско валцувани продукти от желязо или от нелегирани стомани, електроматериали, електрическа енергия, телове от мед, медни руди и концентрати, изделия от вулканизиран каучук, зеленчуци и др.

 

 


06.07.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад