Назад

Втората среща на Евроклуба към БТПП за тази година се проведе в онлайн формат









Enterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата организира традиционната среща на Евроклуба, посветена на поемането на председателството на Съвета на ЕС от Федерална република Германия. За първи път от 20 години срещата се проведе онлайн.

Участниците в онлайн дискусиите бяха: г-н Джакомо Матино, ръководител на отдел, Генерална дирекция „Растеж“, Европейска комисия, Н.Пр. г-жа Ясна Огняновац, посланик на Република Хърватска в България и Н.Пр. г-н Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в България. Към онлайн събитието също така се присъединиха дипломати, представители на бизнеса, НПО и медии.

По време на откриването председателят на БТПП, г-н. Цветан Симеонов, приветства всички участници и специалните чуждестранни гости на онлайн срещата. Г-н. Симеонов припомни, че председателството на Съвета на ЕС през последните шест месеца е трябвало да бъде председателствано в "трудни времена", провокирани от пандемията от COVID-19. Председателят пожела успех на германското председателство на Съвета на ЕС в неговата работа по по-бързото възстановяването на Европа.

Председателят на Евроклуба, проф. Ингрид Шикова, поздрави Хърватия за постигнатите резултати по време на председателство на Съвета на ЕС, въпреки трудностите, възникнали през последните шест месеца. Проф Шикова добави още, че Германия е голяма страна и знаем, че по време на нейното председателство е много вероятно да се случат значителни неща. Тя им пожела успешно 13-то председателство.

Г-н. Джакоммо Матино, сподели с участниците в онлайн срещата на Евроклуба важна информация за бюджета на ЕС и за бъдещата МФР 2021-2027. Той каза, че Единният пазар е важен стълб за ЕС, и че Съюза има нужда от стратегически и интегриран подход за постигане на добре функциониращ Единен пазар. Г-н. Матино обърна внимание, че основен приоритет на Европейската комисия е да подобри конкурентоспособността на предприятията със специален акцент върху МСП.

Срещата на Евроклуба продължи с презентация на хърватския посланик в България, Н.Пр. г-жа Ясна Огняновац, която заяви, че през последните шест месеца страната е трябвало бързо да измести фокуса от приоритетите на хърватското председателство към най-важната задача- безопасността на европейските граждани.

Онлайн срещата завърши с представянето на приоритетите на германското председателство на Съвета на ЕС от Н.Пр. г-н Кристоф Айххорн. Той използва възможността да спомене, че германското председателство на Съвета на ЕС ще подкрепи и ще продължи постигнатото от Хърватия. Г-н. Айххорн отбеляза, че сега е по-важно от всякога да се определят ясни приоритети и да се обединят силите в Европа.

За повече информация за Евроклуба, моля, последвайте линка: https://www.bcci.bg/euclub/index.htm

 


09.07.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад