Назад

Почетна диплома за Нейно превъзходителство г-жа Сри Расджид

Българската търговско-промишлена палата отличи с почетна диплома Н.Пр. г-жа Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия в София, по повод приключването на мандата й в нашата страна. Цветан Симеонов, председател на БТПП, връчи дипломата по време на официалното представяне на книгата на посланик Расджид „Изкуството на дипломацията“, което се проведе в Националната галерия.

Палатата награди  Н.Пр. г-жа Сри Астари Расджид за активното й сътрудничество с БТПП и за приноса й в развитието на икономическото сътрудничество между България и Индонезия по време на нейния мандат от март 2016 г. досега.

С активното съдействие на посланик Расджид, БТПП и Посолството на Индонезия организираха регулярни срещи, с цел обмен на важна икономическа информация относно новостите в законодателството в двете страни, както и редица събития. Сред тях се откроява и срещата с бизнес делегация от Съвета на регионалните представители на Република Индонезия и Българо-индонезийски бизнес форум по повод посещението на министъра на външните работи на Република Индонезия – Рътно Марсуди, в София през септември 2019 г.

Eкземпляри от книгата на посланик Расджид „Изкуството на дипломацията“ - на български и на английски език, са предоставени на БТПП за нуждите на Библиотеката. С удовлетворение отбелязваме, че в книгата е включено и подписването на споразумение за сътрудничество между БТПП и  Индонезийската търговско-промишлена палата през септември 2019 г.

По информация на Министерството на икономиката от 2016 г., когато стойността на двустранния стокообмен е 69,4 млн. щ.д., обемът на търговията между България и Индонезия нараства, като през 2019 г. достига 226,8 млн.щ.д, бележейки ръст от 227% спрямо 2016 г. В този период търговските отношения се характеризират с отрицателно за България салдо.

Водещите стоки в стокообмена с Република Индонезия за 2019 г. са, както следва:

Износ от България - пшеница и смес от пшеница и ръж; семена от анасон, звезден анасон, копър, кориандьр, кимион; медицински, хирургически, зъболекарски  и  ветеринарни инструменти  и апарати; препарати от видовете, използвани за храна на животни; ензими, ензимни препарати, крафтхартии и крафткартони; интегрални схеми и електронни микрокомплекти.

Внос от Индонезия - медни руди и техните концентрати, палмово масло, приемателни телевизионни апарати, кафе, хартии и картони, синтетични  прежди и др.

 


01.07.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад