Назад

БТПП участва в среща на Асоциацията на европейските търговски палати



Васил Тодоров, главен секретар на Българската търговско-промишлена палата, взе участие в среща на изпълнителните директори и главни секретари на палатите – членове на Асоциацията на европейските търговски палати. Основна тема на събитието бе как търговско-промишлените палати подготвят фирмите за икономическите предизвикателства в световен мащаб, породени от Ковид-19. Съвместно европейските търговски палати подготвиха сайт, който дава пълна и обобщена информация за дейностите, предприети за информиране, запазване, подготовка, адаптация и пренастройване на фирмите спрямо новата реалност.

Сайтът http://bit.ly/MembersActionsCOVID-19 предоставя консолидирана информация от първа ръка за предприетото от търговско-промишлените палати в Европа. Той постоянно се допълва и актуализира, като съдържа статистика, резултати от проучвания, предложени икономически мерки, консултации и т.н.

По време на срещата бяха представени конкретни примери за успешни действия от страна на ТПП от Германия, България, Турция, Франция, Люксембург, Финландия, Австрия.

Васил Тодоров сподели, че фокусът на Българската търговско-промишлена палата е насочен към всички фирми, но най-вече към МСП. Той подчерта, че определени сектори са пострадали в по-голяма степен и имат нужда от специално внимание. За това БТПП предприема конкретни инициативи пред законодателния орган за приемане на мерки за подпомагане на тези сектори - туризъм, ресторантьорство и др.

БТПП следи и използва опита на колегите си от Европа, потвърди Тодоров. Обменът на информация е ключов и въз основа на него БТПП ще продължи да предлага въвеждането на адекватни мерки за възстановяване на икономиката на страната.

Предстои среща на Борда на директорите на Европалати на 9 юни, като тогава ще се обсъждат още теми, свързани с ефективността на търговско-промишлените палати в полза на бизнеса.


01.06.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад