Назад

Галина Нифору: виното и бизнесът сближават



След осем успешни издания на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал (BIWCF), неговият организатор и идеолог Галина Нифору е на път да се справи с ново предизвикателство – девето мащабно събитие, и то в годината на коронакризата.

И това далеч не е всичко. Именно през 2020 г. конкурсната част на BIWCF излиза от пределите на България и ще се проведе в Белград, Сърбия. За мнозина подобен размах в годината на Covid-19 вероятно изглежда твърде дързък, но Нифору е убедена в благоприятното развитие на обстоятелствата, както и в успешното си сътрудничество с Българската търговско-промишлена палата.

На среща с нейния председател Цветан Симеонов бизнесдамата разкри подробности около събитието в Белград през месец юли и подчерта своето задоволство от партньорството си с Палатата. На свой ред г-н Симеонов сподели радостта си от факта, че въпреки затрудненията и препятствията, съпътстващи коронакризата, BIWCF продължава своята успешна история и затвърждава ролята си на стимул за по-тясно балканско сътрудничество.  

„Като партньори и съорганизатори на събитието, ние разчитаме и на традиционно добрите ни отношения със Сръбската търговско-промишлена палата, която вече дава своя съществен принос в подготовката на BIWCF, - подчерта Цветан Симеонов.

Повече за конкурсната част на фестивала и отражението на коронакризата върху винената индустрия, може да научите от интервюто ни с Галина Нифору.  

 

Г-жо Нифору, Балканският Международен Винен Конкурс трябваше да се проведе в Белград след броени дни, но заради пандемията го отложихте във времето. Кога да го очакваме?

Конкурсът първоначално беше насрочен за края на май, а сега е изместен с близо два месеца и ще се състои между 15 и 17 юли в хотел Falkensteiner в Белград - за да сме сигурни, че няма да има карантина. Не само за Балканите, но и за страните, от които има членове на журито - Италия, Ирландия, Чехия, Франция и Австрия.

И все пак: това начинание не е ли твърде смело във времена, в които никой не може да прогнозира със сигурност какво точно ще се случи?

Не знам дали е прекалено смело, но в крайна сметка в никакъв случай не искаме да имаме празна година! Аз мисля, че над 80% шансовете ни да проведем събитието както трябва са налице. Дори сега, 2 месеца по-рано. А и съм сигурна, че с напредването на времето нещата ще се подреждат все по-добре. В най-лошия случай може да се наложи да сменим 2-3 членове на журито с техни колеги от балканските страни. Но това далеч не е стряскащо. Хубавото е, че председателят на журито – Константинос Лазаракис, е от Гърция, и няма да има проблеми с пътуването. Залите за конкурса са достатъчно големи и можем да осигурим необходимата дистанция между масите за дегустация.  

Все пак 2020-а е първата година, в която обявихме, че излизаме извън България и почваме ротация, затова по никакъв начин не ми се иска да отменим събитието. Това не би било добре и за сръбските ни партньори - цялата енергия, която вече е набрана, ще се размие. А сърбите са изключително щастливи, че това събитие ще се случи за пръв път извън пределите на България точно при тях! Медиите вече пишат много за конкурса, а Сръбската търговско-промишлена палата, както и Асоциацията на сомелиерите, ни помагат от сърце. Списание „Вино и фино“ е също наш партньор - неговият издател Игор Лукович е бил 8 години член на журито ни.

По време на конкурса ще направим и търговска дегустация, което е добре за всички изби. Поканили сме вносители и дистрибутори от цяла Европа.

Вярно ли е, че участниците тази година ще бъдат повече от тези през 2019-а?

Определено.  Имайте предвид, че записванията продължават все още! Миналата година в конкурса участваха около 230 изби с близо 830 вина, а по правило те винаги се връщат. Тази година дори изби, които досега не са били част от събитието ни, вече се записват. А производители, които са участвали в конкурсната програма с 5-6 вина, вече изпращат по 20-ина мостри!

Кои страни ще участват тази година в Балканския Международен Винен Конкурс?

България, Сърбия, Гърция, Турция, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Румъния, Молдова, Хърватия и Словения.

Хърватите обаче принципно не се определят като балканска страна...

Да, както и словенците. Но когато стане въпрос за една хубава платформа, която е доказала своя успех, те започват да се припознават като част от нещо общо. В крайна сметка, виното и бизнесът сближават!

В същото време обаче четем доста апокалиптични прогнози за винената индустрия. Вашето мнение?

Аз не мисля, че криза от 2-3 месеца може да срине една индустрия, която е оцеляла от зората на човечеството. Има дори държави, в които консумацията на вино се е увеличала, като сериозен ръст отчитаме в онлайн търговията. Радвам се на тази тенденция, защото в България например бяхме доста изостанали в този дистрибуционен канал.

Убедена съм, че до месец ресторантите ще отворят и вътрешните си помещения за клиенти, което допълнително ще стимулира потреблението на вино. Хората не могат да спрат да живеят! Аз съм оптимист относно ситуацията с коронавируса и смятам, че до септември тя ще се нормализира. Избите ще превъзмогнат трудностите от последните месеци с промоционални предложения и ценови корекции. Защото нищо в този живот не става с мрънкане, трябва работа.

Имаше ли момент от карантината, в който все пак се стреснахте?

Да, първите 3 седмици цялата ситуация ми изглеждаше като някакъв лош филм. Подготовката за конкурса беше тръгнала много добре и изведнъж всичко спря! Имаше седмици, в които не получавах дори един мейл, което в моята работа никога не ми се беше случвало – бях свикнала да чета средно по 30-40 мейла дневно. А изведнъж всичко замръзна и сякаш влязохме в някакъв ступор... Но дори тогава не се отказах от деветото издание на конкурса. Просто чаках, наблюдавах, следях развитието на ситуацията. Важно е човек да запази оптимизма си и търговския си нюх.

Ваш партньор е БТПП. Как оценявате това сътрудничество?

Фактът, че имаме партньор с такова реноме, е чест и престиж. Сътрудничеството ни с Палатата вдъхва доверие навсякъде – неслучайно веднага установихме партньорство със Сръбската търговско-промишлена палата, именно благодарение на председателя на БТПП Цветан Симеонов. В Белград бяхме посрещнати като приятели, а това значи именно сигурност и доверие.

*

За записване в BIWCF може да ползвате следния линк:

https://balkanswine.eu/bg/pages/Entry-Forms/Early-Registration/

 

 

 

 

 

 


22.05.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад