Назад

Дигитализацията трябва да бъде продължена БТПП е в състояние да помогне със съвети и с контакти 

Малко са фирмите, които са се възползвали от ситуацията с коронавируса. Има фирми, които реализират ръст още сега, но те са около четири процента. След вдигането на ограниченията, те ще увеличат. Тези мерки, които от тук нататък ще бъдат предложени ще бъдат важни, за да стигнем нивата от преди кризата. Важно е и колко бързо ще възстановим нашата икономика – каза председателят на БТПП Цветан Симеонов в интервю за ТВ Плюс.

Както всяка криза и тази трябва да има и добри страни. На първо място това е дигитализацията, която много фирми бяха принудени да възприемат. Това трябва да бъде продължено, защото само така ще се отворят пътища за достъп до международните пазари чрез електронна търговия. БТПП е в състояние да помогне на този процес и ще помага и със съвети и с контакти.

Държавните институции също се дигитализираха и с дистанционната работа и с отпуските. Така стана ясно, че много от тях могат да се справят и с по-малко работници, стига тези които останат да работят достатъчно мотивирано.

Симеонов коментира резултатите от изследване, направено сред 200 компании, браншови организации и регионални палати. 14% смятат, че ще достигнат до нивото им от преди кризата. Негативните тенденции са налице при 6%, които най-вероятно ще закрият фирмите. Малка част – 3% са отбелязали, че ще задържат бизнеса до края на годината, за да ползват помощта от държавата.

 

Цялото интервю може бъде видяно от тук

 


20.05.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад