Назад

Нормално ли е управляващите капитала да гледат държавата в ръцете?

Според Красимир Дачев кризата е преекспонирана





На първо четене ще бъде разгледан най-негативният вариант за Бюджет 2020, според който забавянето на икономиката ще е с 3%.

"Не е толкова драматично. Сигурно ще стане, особено на отворена икономика като нашата. Но аз току-що преглеждах бизнес анкетите на Националния статистически институт за март тази година. Виждам тенденциите в промишлеността, може и към март вече 5,2 процента е спадът на промишлеността. Имаме увеличение в строителството с 1,4 пункта. Динамична е ситуацията, но аз съм оптимист", посочи заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев за "Денят ON AIR".

Според него рецесията е започнала много преди пандемията от коронавируса.

"Коронавирусът дойде малко отгоре върху рецесията и ще ускори някои процеси", обясни той

Дачев твърди, че ако март е започнал да се проявява вирусът у нас, то до края на април ще приключи.

 

"България като държава ще се оправи много по-бързо. Проблемът ще бъдат нашите пазари и нашите доставчици. Кризата малко я преекспонираме, защото от 2008 г. помните какво беше. Повече от година маса предприятия бяха затворени. Тук говорим за няколко месеца. Досега такива пари не са наливани по време на криза в държавата", коментира за Bulgaria ON AIR Красимир Дачев.

Според госта няма да стигнем до лимита на държавния дълг.

"На мен ми е смешно, тези, които са самоосигуряващи се, като архитекти, адвокати, които не могат 1 месец да издържат без държавна помощ. Не ми се вижда това национално отговорно - хората, които управляват капитала, да гледат държавата в ръцете непрекъснато", смята Дачев.

За хората, които са в наистина тежко положение, държавата създава няколко вида програми, обясни той.

"Вече никой не мисли как да се обединим, как да се консолидираме, как да започнем да си помагаме, а всички започваме да плачем. От сутрин до вечер виждам какви проблеми има с едно високотехнологично изделие, каквото е маската, която всеки може да си направи вкъщи и може да си направи сигурно по 100. Но ние плачем и чакаме държавата да ни ги достави", посочи още Дачев.

Цялото интервю може да се види тук >> https://www.bcci.bg/videos/view/836


Линк

02.04.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад